Krivokapić: Mislim na javni interes – vernik sam, ali nosim premijersku dužnost

Region 31. avg. 202119:441 komentar
Podeli:
Izvor: Savo Prelevic/AFP

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ponovio je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija 5. septembra na Cetinje jer, kako je saopštio, kao premijer mora da misli na javni interes i da ne doprinosi podelama, već miru.

„Neću ići na Cetinje 5. septembra. Neću ići, iako sam duboko na Cetinju, u srcu Cetinjskog manastira koji je i moje srce. Neću ići, jer sam premijer koji mora da misli na interes, onaj javni, koji nema veze samo sa srcem, u kategorijama očuvanja mira, iako time, suštinski gubim svoj lični mir“, napisao je Krivokapić u saopštenju za javnost.

Povezane vesti:

On je istakao da je vernik, ali da kao čovek nosi i premijersku dužnost, dužnost prema građanima Crne Gore, i zato kada građani ne idu na ustoličenje svog mitropolita, na ustoličenje ne želi ići ni on.

„Petog septembra, naročito zbog političke igre koju pojedini ustoličenju žele da nametnu, sve politike moraju biti nevidljive, a vidljivi samo patrijarh i mitropolit, mitropolitovo stupanje na tron njegovih i naših prethodnika, da najdostojnije primi ono što je za njega ostavio mitropolit Amfilohije, u Cetinjskom manastiru, pred ćivotom Svetog Petra Cetinjskog. Takva tajna teško je dokučiva u ovom prolaznom političkom svijetu sklonom da od tajni stvara afere“, napisao je Krivokapić.

On je istakao da ne želi i neće da liči na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji se sakriva iza gradonačelnika Podgorice i najavljuje dolazak opozicionih poslanika na Cetinje, a osudio je i najavu Demokratskog fronta da njegovi poslanici dodju na Cetinje.

„Ne želim i neću da Crna Gora bude deo tih i takvih politikanskih igara, na štetu smirivanja tenzija i mira. Ne želim i neću da se igram ni sa mirom u Crnoj Gori, ni sa zvaničnom odlukom Mitropolije da na ustoličenju bude prisutno samo sveštenstvo i predstavnici crkvenih opština. Ne želim i neću da neodgovorno potpaljujem i dolivam ne bih li bio zbog toga popularniji. Ne želim i neću da politički profitiram jer na to nemam državničko pravo“, naglasio je crnogorski premijer u autorskom tekstu.

Komentari

Vaš komentar