Krivokapić: Čujem se sa Vučićem, odnosi sve bolji

Region 09. maj 202118:1930 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

„Komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i ja sam veoma zadovoljan zbog toga. Nekoliko puta sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Verujem da će uskoro uslediti i uzajamne posete na najvišem državnom nivou“, rekao je u intervjuu za Nova.rs premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Iako se očekivalo da će, po padu Đukanovićeve Demokratske partije socijalista s vlasti, odnosi Srbije i Crne Gore veoma brzo krenuti uzlaznom putanjom, intezivna komunikacija na najvišem državnom nivou je dugo izostajala. Prema rečima prvog čoveka Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, to se u prethodom periodu ipak promenilo o čemu svedoče brojne posete crnogorskih ministara prestonici Srbije. On je istakao da ne postoji nijedan razlog da ta saradnja ne bude na najvišem mogućem nivou, jer su, kako kaže, u pitanju dve bratske zemlje.

U intervjuu za Nova.rs, Krivokapić se osvrnuo i na probleme unutar parlamentarne većine zbog najavljene smene ministra pravde Vladimira Leposavića, odnosima sa koalicionim partnerima, kao i na kritike zbog toga što otvoreno iznosi svoje verske stavove.

„Primetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te reči, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija“, ističe on.

Na pitanje šta očekuje od izbora u Herceg Novom, kaže da očekujem ono što izbori i treba da budu – praznik demokratije.

„Građani Herceg Novog neka glasaju po savesti i neka pobedi najbolji“, rekao je.

„Letujte u Crnoj Gori“

On je pozvao građane Srbije da letuju u Crnoj Gori.

„Ako postoji ijedno mesto na svetu gde građani Srbije mogu da se osećaju kao kod svoje kuće – to je onda Crna Gora. Zato ja i ovom prilikom pozivam sve građane Srbije da posete Crnu Goru, da uživaju na našem primorju, na našim prelepim planinama, da zajedno prevaziđemo te veštačke barijere koje neki zluradi ljudi pokušavaju da stvore među nama. Kao što znate, i epidemiološka situacija u Crnoj Gori je više nego pod kontrolom, masovna vakcinacija je u toku tako da je Crna Gora i u tom pogledu sasvim sigurno jedna od bezbednijih destinacija. U slučaju da neko od naših gostiju dobije koronavirus tokom boravka u Crnoj Gori, troškove njihovog lečenja će finansirati država Crna Gora“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li postoje kontakti sa Srbijom, kaže da komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i da je veoma zadovoljan zbog toga.

„Nekoliko puta sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Takođe, nekoliko mojih ministara je bilo u zvaničnoj poseti svojim kolegama u Srbiji. Verujem da će uskoro uslediti i uzajamne posete na najvišem državnom nivou. Od budućnosti očekujem da pitanja o ‘otopljavanju odnosa’ Crne Gore sa bilo kojom državom, a posebno sa nama bratskom Srbijom, budu prošlost, već da najbolji mogući odnosi Srbije i Crne Gore budu nešto što je najnormalnije i najprirodnije“, kaže.

Istakao je i da će već tokom ovog meseca otići u zvaničnu posetu Sloveniji, a nedavno mu je stigao i poziv predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine, tako da tokom ovog meseca odlazi i u zvaničnu posetu Sarajevu i Banjaluci – i to ga, kaže, neizmerno raduje.

Upitan kako gleda na sve ozbiljniju polarizaciju društva i podelu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste, odgovara:

„Smatram da se ta polarizacija veštački izaziva. Podele u društvu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste stvaraju samo oni koji od tih podela i sukoba profitiraju. I to ne samo politički, već i finansijski. Narod to sve više uviđa. Protestni skupovi kojima svedočimo su poslednji trzaji onih struktura koje su stvarajući podele i svađu među narodom proteklih decenija sticali ogroman finansijski i politički profit. Sada imaju jedan jedini cilj: da izrežiranim protestima sačuvaju sve ono što su proteklih decenija stekli šireći mržnju i podele u državi. Ova Vlada im je u tome najveća prepreka“.

Komentari

Vaš komentar