Krivične prijave protiv specijalaca SAO Krajine zbog ubistva novinara 1991.

Region 23. feb. 202113:023 komentara
Podeli:
N1

Hrvatska policija saopštila je da je podnela krivične prijavu protiv dvojice bivših pripadnika specijalne policije samoproglašene SAO Krajina zbog ubistva ruskih novinara kod Hrvatske Kostajnice 1991. Osumnjičenji su nedostupni hrvatskom pravosudju, a prijava zbog ratnog zločina nad ruskim novinarima Genadijem Demjanović Kurinojem (rodjen 1950) i Viktorom Vladimirović Noginem (1948) podneta je tužilaštvu u Zagrebu.

Posmrtni ostaci novinara još nisu pronadjeni, pa se i dalje vode kao nestale osobe.

U saopštenju sisačko-moslovačke policije navodi se da je grupa pripadnika specijalne jedinice policije SAO Krajine 1. septembra 1991. na području Hrvatske Kostajnice pucala na vozilo sa diplomatskim registracijama u kojem su se nalazili ruski novinari. Vozilo se zaustavilo usled pucnjave, a pošto je ustanovljeno da su osobe u vozilu ranjene, ali žive, osumnjičeni 26-godišnjak je od ranjenih novinara uzeo isprave i hicima iz pištolja usmrtio obojicu.

Ubistvu je svedočila većina pripadnika grupe specijalne policije, a drugi osumnjičeni, tada 33-godišnjak, kao zapovednik na terenu nije preduzeo ništa u sprečavanju zločina, već je zajedno s ostalima, preduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog krivičnog dela.

Ubijenima je izmedju ostalog uzeta novinarska oprema, zapaljen automobil, a olupina je kasnije zajedno s njihovim posmrtnim ostacima, odvezena na lokaciju uz korito reke Sunje u mestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronadjena, ali ne i posmrtni ostaci ubijenih novinara koji se vode kao nestali, navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na nezvanične izvore, agencija Hina navodi da su osumnjičeni za ratni zločin nad civilima Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević-Žabac.

Komentari

Vaš komentar