Komšić i Džaferović pozdravili Inckovu odluku o zabrani negiranja genocida

Region 23. jul. 202115:49
Podeli:
Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsedništva Šefik Džaferović pozdravili su odluku Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nametnuo zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Povezane vesti:

„Drago mi je da je Incko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ‘ključnih međunarodnih faktora u BiH’, donio ovakvu odluku! Našem društvu je ovakva odluka bila neophodna, kao neka vrsta ‘preko potrebnog leka’ sa nadom da svakom zlu ipak može doći kraj“, napisao je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na Fejsbuku.

On je dodao da je ta odluka „stvar civilizacijskih vrednosti u današnjem svetu“ i naveo da je Incko „postupio po svojoj savesti, na žalost na kraju mandata“, prenosi agencija Anadolija.

„Ali bolje ikada nego nikada, pogotovo kada se zna na koliki je otpor nailazila ova odluka kod njegovih ‘međunarodnih šefova'“, naveo je Komšić.

I član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku Incka, navodeći da je Visoki predstavnik time „ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu“.

„Negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava poverenje među narodima i ugrožava mir“, naveo je Džaferović.

Prema njegovim rečima, negiranje genocida se godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u BiH, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru.

„Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorifikuju zločince. Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smeru. Presude o genocidu prihvata sav civilizovani svet i jedino normalno je da i BiH, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude deo tog okvira“, navodi Džaferović.

Dodao je da će ova odluka suštinski doprineti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost.

„Samo na osnovu istine i pravde moguće je ići napred i u BiH i u regiji“, dodao je Džaferović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a oni koji to čine mogu biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

Ovu odluku je osudio član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je naveo da „Incko nema pravo da donosi ovakve odluke“.

Komentari

Vaš komentar