Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu EU puta BiH

Region 19. jun 202116:33
Podeli:
Izvor: N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocenio je da su poruke šefa Delegacije za odnose Evropskog parlamenta s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romea Franca, o tome da Hrvatska ne bi trebala kao članica EU da blokira Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu, jedan sasvim novi momenat u odnosima EU i Bosne i Hercegovine, i novi momenat o ulozi Hrvatske u tome procesu.

„Konstatacija Franca ne govori samo da je to trenutno stanje stvari, već da je to, nažalost, jedan proces koji traje već duže vreme, o čemu sam uostalom pisao u non pejperu upućenom u Brisel pre par meseci“, rekao je Komšić.

Uslovno rečeno, dodao je, dobra stvar je što je to konačno prepoznato, zbog čega sada postoje veće šanse da Evropska unija zvaničnom Zagrebu „skrene pažnju na nedozvoljene aktivnosti u vezi Bosne i Hercegovine“.

Komšić je naveo da očekuje da Brisel snažnije podrži one politike u Bosni i Hercegovini koje žele da rade na sprovođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

„S obzirom da je prepoznata činjenica da politike koje slede zvanični Zagreb (HDZ), ne samo da to ne žele, nego forsiraju prevaziđene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, koncepte koji su pred telima EU i NATO-u u potpunosti odbačeni i označeni kao sredstvo političke destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije“, ocenio je on.

Komentari

Vaš komentar