Komersant: Crna Gora izgubila bitku sa koronavirusom

Region 04. mar. 202113:4010 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Crnogorska Vlada je izgubila bitku sa koronavirusom, a država se nalazi pod pretnjom potpunog zatvaranja, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da se predsednik Crne Gore Milo Đukanović obratio naciji pošto je početkom marta broj žrtava koronavirusa u državi premašio hiljadu, te da je zatražio oštrije ograničavajuće mere, uključujući i zabranu ulaska u zemlju bez odgovarajućih testova.

Povezane vesti:

Komersant podseća i da je Đukanović pozvao političke snage u zemlji da odlože sve nesuglasice u vezi sa borbom protiv kovida-19 i da je ne politizuju. Dnevnik dodaje da se poziv pre svega odnosio na Vladu Crne Gore, koja je došla na vlast 4. decembra.

„Bacajući sve snage na borbu sa ‘nasleđem prethodnog režima’, nove vlasti su u suštini izgubile borbu sa koronavirusom. To su, faktički priznale i same“, navodi Komersant.

Dnevnik piše da su zbog situacije sa epidemijom, politizacije pitanja vakcinacije i neuspešnog vakcinisanja, opozicione partije zatražile ostavke premijera Zdravka Krivokapića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović.

List podseća da je prva partija ruske vakcije Sputnik V od dve hiljade doza stigla kao poklon Srbije tek 17. februara, mada je mogla da stigne još u januaru kao donacija ruskog i grčkog biznismena Olega Deripiske i Petrosa Statisa.

„U prvo vreme, očigledne neuspehe u borbi sa pandemijom nova Vlada Crne Gore objasnila je greškama prethodne vlasti nisu na vreme naručili vakcine, epidemiloške mere su primenjvali selektivno. Ali, tokom prvog talasa, tadašnji premijer Duško Marković uspeo je da zemlja ima najniže pokazatelje u regionu, kao i da mesec da bude ‘Corona Free’ zona“, navodi Komersant.

List zaključuje da se zbog toga kritike na račun prethodne vlasti čuju sve ređe.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar