Ambasadoru Srbije zabranjen ulazak u Crnu Goru: „Ovo je udar na sve Srbe u CG“

Region 30. sep 202215:31 > 16:14104 komentara
Izvor: Medija centar Beograd

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je saopštio da na graničnom prelazu Dračenovac sa Srbijom čeka da mu bude uručeno rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

Povezane vesti

„Zabrana je doneta na zahtev Sava Kentera, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), pod obrazloženjem da sam pretnja za nacionalnu bezbednost Crne Gore. Dakle, skandal neviđenih razmera, nečuveno i suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore i svih evropskih standarda i normi, kojim mi se zabranjuje da uđem u zemlju kojoj sam rođen, u kojoj mi žive roditelji, sestre, rodbina, prijatelji, kumovi, u kojoj su grobovi mojih predaka, u kojoj su se moji preci borili za krst časni i slobodu zlatnu“, rekao je Božović u snimku objavljenom na Instagramu.

Dodao je da mu „ulazak zabranjuju oni koji su pobeđeni na demokratskim izborima u avgustu 2020. godine, grubo zloupotrebljavajući ustavna i zakonska ovlašćenja“.

„Ja ću se naravno žaliti na ovo rešenje, očekujem reakciju Republike Srbije, predsednika vlade i celog srpskog naroda, srpskog patrijarha i naše crkve, jer ovo nije udar na mene i moju porodicu, ovo je udar na sve Srbe u Crnoj Gori i na sve Srbe gde god da žive, da im se pokaže da oni nisu demokratski narod, da nisu narod dostojan da im se poštuju osnovna ljudska građanska i verska prava i slobode“, naglasio je.

Ističe da se nikada nije mešao u unutrašnje stvari Crne Gore, niti da je ikada dobio nalog od predsednika Srbije da učini bilo šta protiv Crne Gore, njenih organa vlasti ili njenih interesa.

„Borio sam se za najbolje, bratske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, da budemo najbliža braća, prijatelji, najbliže dve članice UN, ali nažalost eto, to sve nije moglo da bude i evo već drugi put prognani postaje izgnani. Postajem čovek kome se zabranjuje ulazak u svoju zemlju rođenja. Zaista sramno i nečuveno i učiniću sve da o ovome obavestim sve relevantne međunarodne organizacije, pošto je ovo suprotno evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, suprotno Bečkoj konvenciji. I sam čin proterivanja nije zasnovan ni na jednom zdravom i valjanom razlogu. Ovo takođe predstavlja čin samovolje direktora ANB i pozivam sve nadležne u Crnoj Gori da reaguju na ovo i zaštite Ustav i zakone Crne Gore, da poštuju crnogorsku tradiciju istorije i pravde i da ovo bude ružna prošlost, da gradimo najbolje ljudske i prijateljske odnose“, zaključio je Vladimir Božović.

Knežević: Proterajmo Srbe, vratimo Kavčane

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević saopštio je da je „na zahtev ANB (Agencija za nacionalnu bezbjednost) ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru“.

„Upravo sam informisan da je na zahtjev ANB-a ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru. Sad je na redu srpski narod u Crnoj Gori. Protjerajmo Srbe, vratimo Kavčane, EU ne može da čeka“, napisao je Knežević na Tviteru.

On je dodao da je aktuelni ministar spoljnih poslova i počasni predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić od danas i zvanično premijer crnogorske Vlade.

Božović je krajem novembra 2020. proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, nakon što je Podgoričku skupštinu nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

Božović je ostao da iz Beograda obavlja funkciju, a i pored najave da bi se moglo recipročno odgovoriti zvaničnoj Podgorici, Vlada Srbije je odustala od proglašavanja ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića personom non grata.

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić uputio je 15. avgusta urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi ponovo zatražio „promptnu zabranu ulaska i udaljenje“ Vladimira Božovića, proteranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, ukoliko je na teritoriji države.

Krivokapić je 29. avgusta kazao je da je Ministarstvo spoljnih poslova tražilo da se Božović udalji, a zatim da mu se promptno zabrani ulazak u Crnu Goru.

„Ministarstvo spoljnih poslova je već dva puta tražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova da donese odluku o zabrani ulaska persone non grata Vladimira Božovića, koji se opet po Crnoj Gori predstavlja kao ambasador i to na javnim događajima“, napisao je tada Krivokapić na Tviteru.

Komentari

Vaš komentar