Karadžić se žali na azbest u britanskom zatvoru

Region 28. maj 202115:57
Izvor: Peter Dejong / POOL / AFP

Nekadašnji lider bosanskih Srba Radovan Karadžić koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina žalio se porodici da u zatvoru u Velikoj Britaniji, gde je prebačen ove nedelje, živi u nezdravim uslovima jer tamo ima azbesta kao i da su mu uskraćena verska prava.

Karadžićeva ćerka Sonja Jovičević potvrdila je za medije u Republici Srpskoj da je njen otac sada u zatvoru u široj okolini Sautemptona, nakon što je predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Karmel Agius ranije ovog meseca odlučio da će on ostatak doživotne kazne služi u Velikoj Britaniji.

Ona nije navela tačan naziv zatvora, ali je izjavila kako je Karadžić na jug Engleske poslat samo kako bi se, kako ona tvrdi, članovima porodice otežalo da ga posećuju.

Navela je kako je sa ocem samo kratko razgovarala telefonom i odmah shvatila da će biti problema.

,,Što se tiče fizičkog stanja u kojem je dovezen i tamo gde je smešten, to je nedopustivo. Ako se tome pridoda činjenica da je smešten u zgradi punoj kancerogenog azbesta koji je zabranjen u svetu, jasno je u kakvim uslovima će biti”, rekla je za agenciju Srna Sonja Jovičević koja je sada funkcioner u parlamentu RS.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravosnažno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor a drugostepeno veće tako je povećalo kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici, za etičke progone Bošnjaka i Hrvata, terorizovanje Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

On je nakon skrivanja koje je potrajalo duže od deset godina uhapšen u Srbiji 2008. godine i odmah izručen ICTY-u, a u pritvorskoj jedinici tog suda bio je sve do ove nedelje.

Sada je odlukom sudije Agiusa prebačen u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana i da bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Jovičević sada tvrdi kako je zapravo najveći problem odsečenost njenog oca od sveta i boravak u ambijentu koji nije deo njegove civilizacije, jezika i kulture. Ona ističe kako će on Velikoj Britaniji praktikovati svoju veru i pisati stručne i književne radove.

 

Komentari

Vaš komentar