Kako je riječki kafić došao u sukob sa vladajućim HDZ-om?

Region 24. feb 202120:072 komentara
kafić
Izvor: N1

Iz Hrvatske stiže priča s neobičnim zapletom. Prvo je vlasnik kafića "Tri Majmuna" u Rijeci javno rekao da u taj objekat nisu dobrodošli članovi HDZ-a, a u tome ih je podržao portal index.hr, koji je postavio anketu na svom sajtu u kojoj pita čitaoce "jeste li čovek ili član HDZ-a". Nakon toga oglasio se i premijer Andrej Plenković, inače predsednik HDZ-a, nazvavši takav govor diskriminatorskim i mržnjom, a portal je odgvorio da HDZ godinama širi mržnju.

Riječki kafić ostao bi samo crtica s portala i usputna priča koju je ogorčeni vlasnik servirao na Dan zaljubljenih.

„Zamolio sam ljude koji ne pripadaju mom načinu života i kulturi da mi se ne približavaju, ali to ne znači da oni neće biti posluženi kao gosti“, kaže vlasnik kafića „Tri majmuna“ Tomislav Kovačević.

Jednom u nizu nezadovoljnih merama, 4 dana kasnije na značaju je dao sam premijer. I to ni više ni manje nego na sednici Vlade.

„Pa kad ministar Butković ode na kafu u ove kafiće u kojima se diskriminišu članovi HDZ-a, posebno ministar Beroš i ja, onda pozovite župana pa mu malo objasnite šta sve Vlada radi za naše sugrađane u Primorsko-goranskoj županiji, biće to blagotvorno i korisno za sve“, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Da, kolegi Butkoviću sam poslao poruku na Fejsbuka da se možemo naći na kafi, samo neka mi javi dan ranije da mogu sigurno da dođem, pa ćemo razgovarati o ulaganjima koje mu je Plenković naložio da razgovaramo“, kaže Zlatko Komadina iz Primorsko-goranske županije.

Vlasnik kafića ostao je začuđen da je spomenut na sednici Vlade. To može, kazao je tada, da bude samo ego.

„Mi ne gledamo u knjižice, to je bio jedan naš krik da pokažemo da se ne slažemo s politikom, niti ćemo defintivno tražiti knjižicu da neko može da dođe u lokal ili ne“, rekao je Kovačević.

Reagovao je najpre riječki gradonačelnik, a onda je poruku javnosti uputio i šef SDP-a.

„Jasno mi je što ih je dovelo da donesu takvu odluku, ali u Hrvatskoj takva diskriminacija po nečijem političkom uverenju nije dopuštena“, kaže Peđa Grbin, lider SDP.

Prošao je vikend, bez poruka na društvenim mrežama. Priča pada u zaborav, ali onda je ponovo „izvlači“ sam Plenković.

„Šta ima novo u Rijeci, hoćemo na kafu tamo? Da li možemo mi na kafu kod vas? Da je gospodin iz ta „Tri majmuna“ rekao u kafić ne mogu Srbi, u kafić ne mogu Jevreji, u kafić ne mogu doći SDP-ovci digla bi se takva halabuka da bi treštala Hrvatska od toga, ali ako se kaže da ne mogu doći HDZ-ovci to je nikom ništa. To se zove diskriminacija, to se zove rasizam, sledeći korak vam je fašizam. Kakva je politička poruka? Reč je o politički nepismenoj osobi, koja otprilike kaže da HDZ-ovci za sve neistomišljenike kažu da su srbočetnici, da ste to čitali, to biste onda videli tamo po tom tekstu, ali niste, nego ste površni, paušalni, i isključivi“, navodi Plenković.

To isto bi Obersnel mogao reći za Plenkovića. Napisao mu je pismo u kojem se čudio što priču koju su svi osudili drži na životu 10 dana.

„Ja sam reagovao prvi dan kad je status objavljen. O čemu mi govorimo. Neka razmisle o svom ponašanju, pa će onda i reakcija na njihovo ponašanje biti puno blaža“ rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Svanuo je dakle i novi dan, ali premijera su i dalje mučile iste brige.

„Video sam nikakve, mlake reakcije javnosti, kada su slične situacije skaču do neba“, rekao je premijer Plenković.

Komentari

Vaš komentar