Jutarnji list: Hrvatske marine pune jahti Vučiću bliskih tajkuna

Region 08. avg 202212:18 > 13:4083 komentara
Podeli:
Hvar Hrvatska
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ovih je dana prozvao Srbe koji letuju u Hrvatskoj, ali neki od srpskih biznismena čije jahte imaju vez u hrvatskim marinama, vrlo su bliski vladajućim strukturama u Srbiji, piše zagrebački Jutarnji list.

Od početka milenijuma, kada su preduzetnici počeli masovnije da kupuju jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u hvarskom omiljena su odredišta jahti u vlasništvu biznismena, sportista i estradnih zvezda iz Srbije, piše Jutarnji list.

POVEZANE VESTI:

Deo tih jahti je na stalnom vezu u Crnoj Gori, ali nije zanemarljiv broj onih koje imaju stalni vez u hrvatskim marinama.

Iz hrvatskih marina za koje se, kako piše Jutarnji, pouzdano zna da imaju na vezu jahte u vlasništvu kompanija iza kojih stoje preduzetnici iz Srbije, novinari tog lista uglavnom dobijaju isti odgovor, i to isključivo zbog izjava Vučevića.

„Molim vas, nemojte me ovaj put spominjati u tekstu. Dugo godina imamo goste iz Srbije i to su odlični gosti i naši prijatelji, ali vam ne možemo otkriti njihova imena“, kažu vlasnici i menadžeri marina.

Neki od srpskih biznismena koji imaju vez u hrvatskim marinama vrlo su bliski vladajućim strukturama toj zemlji, a kako navodi Jutarnji, posebno se ističu dva imena.

U oči prolaznika i šetača upada 30-metarska jahta Azimut „Millennium II“. Reč je o luksuznoj jahti vrednoj oko osam miliona evra čiji je vlasnik Ivan Bošnjak, suvlasnik kompanije Milenijum tim.

Zagrebački list podseća, pozivajući se na beogradske poslovne krugove, da je reč o kompaniji koja je vezana za sve projekte Srbijagasa, uključujući gasovod Balkanski tok, kao i da je uključena u vredne poslove izgeadnje kanalizacionih postrojenja i luksuznog naselja Beograd na vodi.

Jutarnji piše i da predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović, u marini hotela Le Meridien Lav, na vezu ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrednu oko pet miliona evra.

Ostoja Mijailović 43-godišnji preduzetnik, dugo je bio član stranke Nova Srbija koju je napustio pre sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku, podseća Jutarnji.

Zagrebački list navodi i da na hrvatskoj obali nije retkost viceti jahtu „joyMe“ Filipa Ceptera, kao ni jahte Dragana Šebulova, Milana Popovića, Milana Beka i Miloša Ljuljića.

Komentari

Vaš komentar