Josipović: Uz redovnu proceduru, Vučić će jednostavno i lako doći u Jasenovac

Region 19. jul 202209:3623 komentara
Podeli:
Izvor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz redovnu proceduru jednostavno i lako doći u Jasenovac i Pakrac i dodao da mu nije bilo jasno kakve veze sa najavom posete ima poslanik hrvatskog parlamenta Milorad Pupovac, koga je Vučić neformalno obavestio o toj poseti.

Pročitajte još

„Šta Pupovac ima sa tim? Niti je srpski ambasador, niti je po svom statusu zastupnika u Hrvatskom saboru nadležan da se bavi pitanjima protokola predsednika druge države“, kazao je Josipović za list Nova.

On je naveo da se uopšte ne radi o tome da se Vučiću brani odlazak u Jasenovac, već da njegov odlazak mora biti organizovan „kako je primereno za predsednika države, sa svim bezbednosnim i drugim aranžmanima koje dogovaraju nadležne službe dve države“ i ocenio da je Zagreb teško mogao drugačije da reaguje, ali da je postojala opcija da se to „ipak uradi malo diskretnije“.

Bivši predsednik Hrvatske je ocenio i da je u obe zemlje na snazi „istorijski revizionizam“ koji kvari odnose i ističe da su on i bivši predsednik Srbije Boris Tadić svojevremeno „učinili značajne korake ka pomirenju i prihvatanju istorijskih činjenica u duhu pomirenja“.

„Ali, jačanje nacionalizma, istorijski revizionizam, ustašofilija, rehabilitacija četništva, korišćenje mržnje kao političkog goriva, vratili su točak istorije u vreme najlošijih posleratnih odnosa“, naglasio je Josipović.

Komentari

Vaš komentar