Joanikije: Nije pristojno da se unosimo jedni drugima u lice ni kad nema zaraze

Region 28. nov. 202117:4316 komentara
Podeli:
Izvor: Dejan Vukić/Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je, govoreći o epidemiji koronavirusa, da treba voditi računa "kako se odnosimo prema svemu tome", jer je ta bolest "iskušenje".

“Ali bi bili mnogo jači da se malo obratimo Crkvi, duhovnosti, postu i molitvi, disciplini duhovnoj. Bili bismo mnogo jači, mnogo spremniji da pomognemo onima koje zahvata ovaj virus. Naravno, treba da se čuvamo, ne poričemo ništa od onoga što medicina propisuje, jedino smo oprezni, jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes, ili ko zna šta. Moramo biti trezveni u svakom pogledu. Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice. Pa to nije pristojno ni u onim vremenima kad nema nikakve zaraze…”, kazao je Joankije, obraćajući se prisutnima u Crkvi Sv. Nikolaja Čudotvorca u Kotoru, pišu Vijesti.

Dodao je da se treba čuvati od koronavirusa, ali da se treba „duhovno snažiti da bismo i ovu nepriliku pregrmeli“, pobedili, jer „sve je to iskušenje i svuda je na ispitu naša vera“.

U ovim danima se mnogo priča o virusu, koji je prisutan, ali osim te zaraze „umire se i umiraće se i od drugih bolesti, Božija je volja“, kazao je Joanikije, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije.

On je poželio svima blagosloven početak Božićnog posta.

“Dajte da ne klonemo duhom. Evo odlične prilike, spremamo se postom i molitvom za najveći praznik Rođenja Hristovoga da se oslobodimo. Da se oslobodi i naše telo, da se tako osnaži, i da se oslobodi i naša duša od svega onoga što je porobljuje, da okrilati duhovno, da se uznese i počne da živi pravim životom”, istakao je Joanikije.

Prema protivepidemijskim merama koje je usvojila Vlada, za ulazak u verske objekte od 1. decembra će biti obavezno posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde.

Verske zajednice su, prema važećim merama, obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Verske obrede uz prisustvo vernika na otvorenom potrebno je obavljati uz obezbeđivanje najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je pridržavanje mera koje se odnose na pravilno nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Verske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će obavljati kontrolu, prilikom održavanja verskih obreda. Ta lica je predviđeno da kontrolišu da li osobe prilikom ulaska i boravka u verskim objektima nose zaštitne maske i poštuju meru minimalne fizičke distance.

Na ulasku/izlasku iz verskih objekta potrebno je obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu. Takođe je neophodno istaknuti obavještenja o obaveznom nošenju maske, uz neophodnu fizičku distancu od najmanje dva metra.

Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Verske zajednice su obavezne da aktivnosti, kad god je to moguće, prenose putem radio ili TV programa, ili na drugi način, koji će omogućiti vernicima da prisustvuju verskim aktivnostima bez odlaska u verske objekte.

Komentari

Vaš komentar