Janša optužio evropskog komesara da laže o stanju vladavine prava u Sloveniji

Region 23. jul. 202119:553 komentara
Podeli:
Janez Janša
Izvor: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS/File Photo

Premijer Slovenije Janez Janša optužio je evropskog komesara za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča da je lažov, posle objavljivanja godišnjeg izveštaja o vladavini prava u EU koji je ukazao na probleme sa demokratskim standardima u toj zemlji.

U izveštaju Evropske komisije navodi se da Slovenija nazaduje u oblasti slobode medija, ukazano je na zastrašivanja i pretnje novinarima, a izražena je i zabrinutost zbog odbijanja Janšine vlade da finansira državnu novinsku agenciju STA u ovoj godini.

Evropskog komesara Lenarčiča, koji je Slovenac, Janša je optužio da deluje protiv državnih interesa, zbog navoda da postoji zabrinutost zbog stanja u oblasti vladavine prava u Sloveniji.

„On laže. Očekujemo od njega da pokrene sudski postupak, predstavićemo naša dokumenta tamo“, naveo je Janša na Tviteru.

Po dolasku na sastanak EU u Sloveniji, Lenarčič je odbacio optužbe.

„Sloveniji više štete nanose oni koji podrivaju vladavinu prava i slobodu medija nego oni koji upozoravaju na problematičnost takovog ponašanja“, rekao je Lenarčič.

On je odbacio i optužbe članova desne Janšine vlade da zagovara ograničavanje ili povlačenje evropskih fondova iz Slovenije.

Janša je duži period na udaru optužbi za sve veću autoritarnost, sličnu onoj madjarskog premijera Viktora Orbana, njegovog političkog saveznika.

Kritičari navode da Janšina vlada vrši pritisak na slovenačke medije, da raspiruje govor mržnje i da loše upravlja državom u uslovima pandemije korona virusa.

Sa druge strane, Janša tvrdi da EU primenjuje dvostruke standarde po pitanju vladavine prava i da ima blaži stav prema zapadnim članicama.

Komentari

Vaš komentar