Izolacija u Crnoj Gori skraćena sa 10 na sedam dana

Region 10. jan. 202211:46 > 11:48
Podeli:
Izvor: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Vreme izolacije za osobe kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom od danas se skraćuje sa 10 na sedam dana, osim za osobe koja se leče u bolnicama ili su imunokompromitovani, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Uslov za izlazak iz izolacije je da osoba u protekla 24 sata nema povišenu telesnu temperaturu, niti znakove respiratorne infekcije, navode iz IJZ i dodaju da se vreme karantina za sve bliske kontakte skraćuje sa 14 na 10 dana.

Pod bliskim kontaktom se podrazumevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i sa drugim osobama van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbedi podatke tog kontakta i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi, prenosi RTCG.

Ako tokom perioda karantina osoba razvije simptome bolesti treba da se javi u kovid ambulantu lokalnog Doma zdravlja radi testiranja i ostane u karantinu dok negativan test ne potvrdi da se simptomi ne mogu pripisati kovid-19 infekciji.

Na osnovu rešenja o izolaciji za obolelog izdaje se rešenje o karantinu za bliski kontakt iz domaćinstva kome je isto neophodno zbog pravdanja odsustva sa posla i otvaranja bolovanja, saopštio je Institut.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar