Izetbegović: Dejton je ludačka košulja

Region 07. apr. 202219:35 > 19:396 komentara
Podeli:

"Dejtonski sporazum je ludačka košulja", rekao je lider SDA Baket Izetbegović, kritikujući najnovije stavove Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika američke vlade za Zapadni Balkan, da se o građanskoj Bosni i Hercegovini može razgovarati tek nakon punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Izetbegović, međutim, tvrdi da to nije stav SAD. S druge strane, Milorad Dodik, lider SNSD-a gotovo istovremeno optužuje Izetbegovića za kršenje Dejtonskog sporazuma, garanta stabilnosti i funkcionalnosti BiH.

Ono što Gabrijel Eskobar govori ne može biti politika SAD, uveren je Bakir Izetbegović. Eskobarov pogled na situaciju u BiH je neutemeljen. Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan greši kada kaže da „Dejton nije problem“, jer jeste, smatra prvi čovjek SDA.

„Dejtonski mirovni sporazum je ludačka košulja u rukama patriotske i proevropske većine. Koči glavnu snagu u BiH. 58 odsto ruku su probosanske stranke, tradicionalno bošnjačke, koje su za stabilnost, mir, antikrizni, evropski i NATO put. A tih 58 odsto gura Dejton na 1/3. Dejtonski sporazum je omogućio aparthejd i Dodika i otvorio mu šansu da radi to što radi. Da se ​​to u realnom životu pretvori u stvarni entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje decenijama. Dao je ruku jednoj grupi okupljenoj oko HNS-a koja ima 150.000 glasova, da bude ista grupa koja ima pet-šest puta više glasova“, rekao je Bakir Izetbegović, predsednik SDA.

On je najavio i da narednih nedelja neće biti pregovora o izbornoj reformi. One su besmislene pred izbore. Zamera mu se format u kojem diplomate zatvaraju njega i Čovića, a zanemaruju druge političke stranke. HNS je vrlo brzo reagovao na Izetbegovićev govor, optuživši ga da je uništio Dejton, a izaslaniku Eskobaru dao punu podršku.

„Poslednji medijski istupi gospodina Izetbegovića bili su otvoreni napad i pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tri konstitutivna naroda i njihova legitimna politička volja izvor su suvereniteta, stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“, poručuju iz HNS-a.

Istovremeno sa HNS-om, za Izetbegovića je odgovoran i Milorad Dodik. On smatra da je aparthejd u Federaciji BiH, što se Srba tiče. Tokom interne debate o tome da li je Dejton luda košulja ili garant mira – Bundestag je juče pozvao na Dejton 2, ali još snažniji poziv na sankcije Miloradu Dodiku.

„Interesantno je da su mnogi u Bundestagu veoma strastveni prema napadima na RS i njene političare. Ista Nemačka koja je poslala Nemce 1941. godine, koji su pomagali ustašama da ubiju milion ljudi na ovim prostorima, sada najavljuje da će njihove oružane snage doći ovamo. Njihove oružane snage ovde nisu potrebne, nisu dobrodošle i ne mogu doći bez odluke Predsedništva BiH. Ne mogu da dođem ovde ni u jednom aranžmanu bez odluke Predsedništva“, naglasio je Milorad Dodik, predsednik SNSD-a.

Komentari

Vaš komentar