Izbori u Republici Srpskoj – svi napori usmereni ka Srbiji, iako ne odlučuje ona

Region 30. sep 202219:262 komentara

Pred kraj izborne kampanje u Banjaluci privođenje članova Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, ali i dezinformacija o stranputici “Trećeg puta” i povlačenju kandidata Demokratskog narodnog saveza. Reklo bi se, uzbudljiv finiš dosadne kampanje pred prilično neizvestan dan odluke.

Pročitajte još:

Iako ne odlučuje, svi napori usmereni su ka njoj – Srbiji. U finišu kampanje ključni kandidati za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika Republike Srpske ključne poruke šalju sa frekvencija bliskih Aleksandru Vučiću, uveravajući gledaoce u ishod dana koji tek sledi.

„Bez obzira šta ko o tome mislio dobićemo te izbore sa značajnom većinom, 12 izbora u Republici Srpskoj sam dobio”, kaže lider SNSD-a i aktuelni član Predsedništva, Milorad Dodik.

“Ja ne želim da se opuštam, ja radim dan za dan, korak po korak i svakog momenta kao da sam u egalu”, kaže kandidatkinja PDP za predsednicu RS, Jelena Trivić.

Za razliku od kandidata koji o Srbiji i u Srbiji govore kad god mogu, iz Srbije, odnosno zvaničanog Beograda – muk. Podršku su za sada, i to vladajućima, uputili Dačićevi socijalisti i Šešeljevi radikali. Naprednjaci – glasno ćute. Osim Adama Šukala i Vladimira Mandića, koje je na razgovor privela policija u Banjaluci.

“Prosto, ja se borim za pravnu državu“, rekao je član SNS prilikom susreta sa policijom.

„Razumem, kontrola saobraćaja je u toku“, odgovorio mu je na to policajac.

Na pitanje da li su ih lišili slobode, policajac odgovara – ne.

Ili ipak da? Pitanje je o kojem se polemisalo u noći uoči poslednjeg dana kampanje. Naprednjaci Šukalo i Mandić nisu uhapšeni, ali sa još šest lica jesu saslušani. Policija o razlozima šturo i zbunjujuće navodi kako se radilo o kontroli saobraćaja o kojoj je, neobično, obavešteno i Tužilaštvo. Iz Tužilaštva su za nijansu precizniji – o operativnim saznanjima o izbornom inženjeringu, uz zaključak da se sumnjama policije neće baviti.

“Obavještavamo vas, da pomenuta lica neće biti pozvana na razgovor u Tužilaštvo”, saopšteno je iz te institucije.

Ipak, slučajem se bavila u najvećoj meri opozicija, glasno osuđujući potez policije.

“Bilo bi dobro da gospodin Stevandić prokomentariše hapšenje Adama Šukala, on je blizak Vučiću i SNS, sinoć je njegova Vlada uhapsila dvoje ljudi iz SNS”, kazao je Nebojša Vukanović sa liste “Za pravdu i red“ na izborima za skupštinu RS.

“Osuđujem hapšenje bilo koga bez razloga. Nije bitno da li je Adam Šukalo ili je Nebojša Vukanović ili bilo ko. Svaku zloupotrebu institucija osuđujem, ali o tome treba da sudovi donesu odluke”, rekao je predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Ceo slučaj, iako se možda očekivalo, bar u javnosti nije privukao pažnju Beograda i pretpostavlja se da ne bi trebalo da značajnije utiče na ishod izbornog dana, tako da osim dodatnoj polarizaciji političke scene ničemu nije doprineo.

“Malo ko pita da li ovde postoji bilo kakva odgovornost, kršenje zakona i propisa, bez obzira o kome se tu radi”, govori Slobodan Popadić, novinar Srpskainfo.com.

O čemu se radi pitali su se oni koji su na društvenim mrežama i pojedinim portalima čitali najave povlačenja kandidata DNS-a za pojedinačne funkcije.

“Demokratski narodni savez ide u nedelju da pobedi na ovim izborima”, kazao je predsednik DNS Nenad Nešić.

Novinarska patka tako je poslužila kao dobar marketinški trik u finišu kampanje.

Komentari

Vaš komentar