Ivanić: Incko odluku doneo na odlasku, to pokazuje dvoličnost

Region 26. jul. 202110:32 > 10:367 komentara
Podeli:

Nekadašnji srpski član Predsedništva BiH, počasni predsednik Partije demokratskog Progresa Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je u Novom danu da misli da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko odluku o zakonu doneo relativno skoro, iz više razloga. "On je to privatno obećao udruženjima iz Srebrenice, tu informaciju sam imao već duži vremenski period, on je to uradio na samom odlasku, to pokazuje dvoličnost, nedostatak elementarnog morala. Novom predstavniku je ubacio problem dodatno, tu možda ima i male lične osvete, jer se Incku nije išlo iz BiH", kaže on.

Prema njegovim rečima, odluka Valentina Incka je bila iznenađenje.

„Bonskih ovlašćenja nije bilo desetak godina, to je bio, rekao bih, vrlo pozitivan period, jer unošenje ovakvog načina donošenja odluka u BiH uvek proizvodi problem“, kaže on.

Povezane vesti

BiH je, dodaje, „jedina zemlja u kojoj jedan čovek bez bilo čije druge kontrole donosi zakone“.

„Ovo mislim da je ogroman iskorak unazad. Tema Srebrenice više uopšte nije tema žrtava, tema Srebrenice je najgore moguće sredstvo političkog obračuna u BiH. Nerealno je očekivati da u BiH tri naroda imaju jedno objašnjenje prošlog rata, sva tri naroda će imati potpuno različita viđenja, svaki narod će pojedinačno verovati da je bio najveća žrtva i najmanje odgovoran za rat“, ističe.

Prema njegovim rečima, „postoje načini kako se zakon može ignorisati, ako vam je to cilj“.

„Mislim da ništa neće promeniti u razlikama u poimanju konkretnog događaja, zakon je u suštini samo jednu stranu doveo do toga da joj brani da o tome govori. Nametnuta odluka odozgo, nikog živog neće obavezivati, na to ja mislim. Mislim da je ovaj zakon dalje podelio BiH, neće biti istinski prihvaćen, zaista će biti nametnut zakon, nametnuta promena zakona, videćemo kada će se održati naredna skupština, šta će biti krajnje mere“, kaže on.

Mišljenja je da je peticija „populistički pristup“, a da ćemo videti šta će biti politički predlog institucija RS.

Kako je rekao, misli da je ovu odluku Incko doneo relativno skoro, iz više razloga.

„On je to privatno obećao udruženjima iz Srebrenice, tu informaciju sam imao već duži vremenski period, on je to uradio na samom odlasku, to pokazuje dvoličnost, nedostatak elementarnog morala. Novom predstavniku je ubacio problem dodatno, tu možda ima i male lične osvete, jer se Incku nije išlo iz BiH“, kaže on.

Ivanić kaže da „Dodik, s jedne strane, ima krupne reči, posebno na prvu, čim se neki događaj desi“.

„A onda kako vreme prolazi sve manje krupne reči, a još manje konkretnih poteza. Naslušali smo se i nagledali velikih reči i malih dela“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar