Incko Skupštini RS dao tri meseca da oduzme povelje ratnim zločincima

Region 03. feb. 202116:3513 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je pismo rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i predsednicima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri meseca ponište povelje koje je entitetski parlament dodelio osobama osuđenim za ratne zločine.

“Dana 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obeležavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS dodelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ste ih Vi u svojstvu predsednika NSRS uručili. Među nagrađenima bili su i svi bivši predsednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, stoji u pismu u koje je N1 imao uvid.

Kako se navodi, “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpeli posledice rata i šteti sećanju na žrtve”.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, naveo je Incko.

Kako je kazao, uklanjanje ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama bio je prvi korak u pravom smeru.

“Time se stvara izvanredna prilika da NSRS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala poliitčku zrelost, moralnu odgovornost i umerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri meseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Incko u pismu Čubriloviću.

Komentari

Vaš komentar