Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo Milanovića da prestane sa uvredama novinara

Region 30. apr. 202220:18 > 20:182 komentara
Podeli:
Zoran Milanović
Izvor: N1/arhiva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da prestane sa uvredama na račun novinarske profesije, ocenivši da su predsednikove izjave o novinarima i medijima neprimerene i za osudu.

Reagujući na Milanovićevu izjavu da ne prati medije HND ističe da su ocene šefa države o medijima i uvredljive za sve medijske poslenike

„Prate oni mene, prate me kao svrab, kao kožna infekcija. Neke stvari naprosto ne mogu da ne vidim. To je užasno loše. Obrazovni kriterijum je srozan ogromno. To je jedna potpuno zapuštena profesija“, citira agencija Hina Milanovićevu izjavu koja je podstkla HND da reguje.

„Nazivanje pojedinih redakcija pogrdnim imenima i etiketiranje ne priliči funkciji predsednika Republike u demokratskom društvu. HND ovakve ocene predsednika Republike smatra uvredljivim za sve novinarke i novinare, te neprihvatljivom generalizacijom jedne profesije od javnog interesa“, naglašava u saopštenju HND.

Esnafsko udruženje novinara Hrvatske smatra da su za osiromašenu i devastiranu novinarsku scenu krive i odgovorne brojne vlade - od aktuelne do onih bivših - uključujući i vladu Zorana Milanovića u čije je vreme, kako navodi HND, donet aktuelni Zakon o HRT koji ostavlja katastrofalne posledice.

U saopštnju HND ističe da su novinari u poslednjih 30-ak godina odigrali važnu ulogu u otkrivanju brojnih nepravilnosti u društvu i da je "svaki napad na njih i omalovažavanje, a posebno ono institucionalno, za HND neprihvatljivo".

Hrvatsko novinarsko društvo ističe kako može da postavi i pitanje "da li je politička scena u Hrvatskoj zapuštena s obzirom na to kako se u ovim kriznim trenucima ponaša vodeći politički dvojac".

"Isto tako, ako ga (Milanovića) mediji prate kao 'svrab i kao kožna infekcija', nije li možda vreme da mediji prestanu da prate Ured predsednika RH", pita u saopštenju HND.

Predsedniku Milanoviću HND poručio je da bi samo trebalo da odgovori na novinarsko pitanje, bez ocrnjivanja i omalovažavanja, podsećajući ga da je u svom inauguracijskom govoru rekao da su zaštita i podsticanje nezavisnosti sudstva, medija i nauke najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsednika Republike za stabilnost državne vlasti.

Novinarsko društvo Hratske ponovilo je poruku svima koji su na javnim dužnostima: "Samo odgovorite na postavljena novinarska pitanja! Predsedniče države, predsedniče Vlade, župani, gradonačelnice i gradonačelnici, vi koji ste plaćeni iz budžeta i koji ste se zakleli da ćete raditi u interesu svih građana i građanki, novinari i novinarke od vas traže samo to", prenela je agencija Hina.

Komentari

Vaš komentar