Hrvatsko ministarstvo: Srbija optužnicama dodatno narušava odnose

Region 19. maj. 202220:5410 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Ministarstvo branitelja Hrvatske ocenilo je da podizanjem optužnica protiv hrvatskih oficira Srbija dodatno narušava odnose dve zemlje.

Oni su tako reagovali na informacije da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv četvorice penzionisanih oficira Hrvatske vojske, vojnih pilota, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima tokom vojno-policijske akcije Oluja u avgustu 1995, navodi agencija Hina.

U saopštenju se dodaje da je to pokušaj negiranja odbrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata. Takođe svedoči o upornom insistiranju Srbije na univerzalnoj jurisdikciji, što je, kako se naglašava, nedopustivo i neprihvatljivo.

Ministarstvo ističe da „legitimnosti i legalnost hrvatskih vojno-policijskih operacija Bljesak i Oluja niko ne može i ne sme da dovede u pitanje, jer je, navode, tim oslobodilačkim operacijama vraćena hrvatska teritorija u ustavno-pravni poredak države“.

„Stoga u potpunosti odbacujemo ovakve i slične pokušaje narušavanja pravednog karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja“, navodi se u saopštenju koje je prenela Hina.

Oni su pozvali Srbiju da „umesto neutemeljenih optužnica protiv hrvatskih branitelja, napokon dostavi informacije gde su nestali“.

„To za nas najvažnije i najbolnije otvoreno pitanje i nadalje ostaje prioritetno u našim međudržavnim odnosima, koji se ovakvim sumanutim potezima dodatno pogoršavaju i narušavaju“, naglašava hrvatsko ministarstvo.

Komentari

Vaš komentar