Hrvatski ministar: Čeka nas još mnogo posla pre nego što pređemo na evro

Region 27. jun 202212:571 komentar
Podeli:
Pare, novac, euro, gomila, novčanice, kovanice, sića,
Izvor: Shutterstock

Hrvastkoj predstoji još "puno operativno-tehničkog posla" pre ulaska u evrozonu, nakon formalne odluke o uvođenju evra, koja se očekuje za dve nedelje, izjavio je potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić.

Marić je, na konferenciji Zagrebačke županije o pripremi opština, gradova, županija za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, rekao da je strateški deo oko uvođenja evra „de fakto“ odrađen i da 12. jula predstoji formalna odluka Saveta za ekonomske i finansijske poslove (Ecofin) o ulasku Hrvatske u evrozonu od 1. januara iduće godine, javlja Hina.

Nakon toga predstoji puno operativno-tehničkog posla, poručio je Marić, naglasivši da je dobro da se i na nivou centralne države i u loklau, o toj temi govori i prođe kroz sve detalje prilagođavanja za uvođenje evra.

„Želimo da ceo taj proces i tranzicija prođu što je moguće bezbolnije i uspešnije“, rekao je Marić.

On je naveo kako kod građana postoji bojazan da će pri zameni valuta doći do zaokruživanja cena na više, tvrdeći da trenutni inflatorni pritisci nemaju nikakve veze s procesom uvođenja evra.

POVEZANE VESTI:

Zadatak je da se preveniraju svi dodatni potencijalni inflatorni pritisci koje bi taj proces mogao da donese, pa je zato i Zakonom o evru predviđen celi niz mera, poput dvojnog iskazivanja cena, kao i angažmana udruženja civilnog društva da ne budošlo do neopravdanog povećanja cena, objasnio je hrvatski ministar finansija. On je rekao i da pri jednoj tako velikoj promeni niko ne može sa sigurnošću reći da neće biti nekih dodatnih i nepredviđenih poteškoća.

Kao jedan od osigurača za lakše prilagođavanje građana i privrede na uvođenje evra, Marić je izdvojio i mogućnost gotovinskog plaćanja kunama i dve sedmice nakon što u Hrvatskoj evro bude i zvanično uveden kao valuta koja će zameniti kunu.

Komentari

Vaš komentar