Hrvatska zatražila izručenje braće Mamić i zbog podmićivanja osječkih sudija

Region 25. jul. 202110:46 > 10:531 komentar
Podeli:
Izvor: Armin Durgut/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske od BiH traži izručenje Zdravka i Zorana Mamića, ali sada kao okrivljenih u postupku koji je protiv njih pokrenuo USKOK zbog podmićivanja osječkih sudija, piše Jutarnji list.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave primilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom jula sastavilo i podnelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vođenja krivičnog postupka pred USKOK-om te je podnesena dopunska molba za izručenje Zorana Mamića u svrhu vođenja krivičnog postupka pred USKOK-om. Podsećamo, Ministarstvo pravosuđa i uprave, na osnovu raspisane poterenice za Zoranom Mamićem, podnelo je već u maju molbu za izručenje”, kaže se u odgovoru ministarstva Jutarnjem listu.

Što se tiče izdržavanja kazne po pravosnažnoj presudi, situacija je poznata. Uprkos traženju braće Mamić da im se omogući da kaznu na koju su osuđeni pred osječkim Županijskim sudom služe u BiH, hrvatski sudovi su njihov zahtev odbili.

Hoće li Zdravko i Zoran Mamić ipak biti izručeni, odlučiće sud u BiH, i na kraju ministar pravde BiH Josip Grubeša. Nakon što je USKOK 10. juna otvorio istragu protiv braće Mamić u postupku za podmićivanje osječkih sudija, sudija Krešimir Devčić odredio je i istražni zatvor braći Mamić, pa je to bio i put Hrvatskoj da od BiH traži izručenje, jer je te kvalifikacije “pokrivao” sporazum dve države prema kojem je moguće izručenje vlastitih državljana s obzirom na to da se radilo o krivičnim delima povezanim sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Zdravko Mamić najavio je da će, bude li to jedini način da izbegne povratak u Hrvatsku, zatražiti i politički azil u BiH.

I Zdravko i Zoran Mamić su protiv presude kojom su osuđeni podneli i ustavne tužbe, koje Ustavni sud tek treba da rešava, piše u nedelju Jutarnji list.

Komentari

Vaš komentar