Hrvatska vakcinisala 46.000 ljudi

Region 17. jan. 202122:08 > 22:092 komentara
Podeli:
KoronaVak, CoronaVac, kineska vakcina
Izvor: Foto: REUTERS/Amanda Perobelli/File Photo

U Hrvatskoj je do vikenda vakcinisano oko 46.000 ljudi, a kod njih 80 registrovane su uglavnom blaže nuspojave, izjavila je u nedelju direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić, javlja agencija Hina.

Markotić je za Hrvatsku televiziju (HTV) navela i da je zabeležena jedna teža nuspojava, a radilo se o alergijskoj reakciji koju su lekari spremno dočekali i „rešili kako treba“.

Ona je rekla da se nakon druge doze vakcine očekuju „neke nuspojave poput temperature i bolne ruke“, ali da nisu registrovane opasne nuspojave ni tokom kliničke studije, ni prilikom vakcinacije u zemljama u kojima je vakcinisan veći broj ljudi.

Markotić je najavila da će Hrvatska uskoro imati odobrena četiri proizvođača vakcine jer je velike količine naručila od kompanije AstraZeneka, čija vakcina bi do kraja januara mogla da bude odobreno.

Povezano:

Po njenim rečima, ohrabruje i najava za vakcinu Džonson&Džonson, za koju će, kako je ocenila, „izgleda puno brže moći da se preda dokumentacija“.

Tvrdeći da je epidemiološka slika sve bolja, Markotić je sugerisala da pri popuštanju mera treba biti oprezan, jer se širi novi soj virusa.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 379 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 28 obolelih.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar