Hrvatska slavi operaciju Bljesak, SNV podseća na nekažnjene zločine

Region 01. maj. 202213:569 komentara
Podeli:
bljesak
Izvor: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR

Vencima i svećama kod spomen obeležja "Kristalne kocke vedrine" državni vrh Hrvatske danas je odao počast poginulima u vojno-policijskoj operaciji Bljesak. Srpsko narodno veće (SNV) istovremeno podseća da prvog dana te operacije, pre 27 godina, počinjen ratni zločin u Medarima za koji niko nije krivično odgovarao.

U operaciji „Bljesak“ su u manje od 32 sata hrvatske snage sa oko 7.200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 kvadatnih kilometara teritorije koja je četiri godine bila deo samoproglašene Republike Srpske Krajine, prenosi agencija Hina. Uspostavljen je nadzor nad autoputem Zagreb-Lipovac kao železničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Uz spomen-obeležje „Kristalna kocka vedrine“ odata je pošta za više od 50 hrvatskih boraca koji su poginuli tokom operacije ili preminuli kasnije od posledica ranjavanja.

Bljesak je, naglasio je predsednik Zoran Milanović, bio „velika pobeda hrvatske vojske“, jedna u nizu onih koje su usledile nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991.

"Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i još manje opreme i municije u uslovima međunarodne izolacije i tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, hrvatska vojska je preuzela inicijativu i nije je gubila do pobede na kraju u Oluji i operacijama Maestral i Južni potez gde su do oktobra i u oktobru 1995. ginuli hrvatski komandanti i vojnici", rekao je Milanović.

Naglasio je i da Hrvatska vojska od kraja 1991. preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi i slavno završila rat. "Sam kraj rata Hrvatsku je koštao žrtava zbog političkih projekata drugih država, SAD pre svega", rekao je.

Dodao je i da je dolazak hrvatske vojske do Manjače zaustavio rat u BiH, "a ne američko bombardovanje i konačno neformalna kapitulacija bosanskih Srba, Mladića i Karadžića, pristanak na pregovore i deblokada Sarajeva".

Ceremoniji su prisustvovali i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

SNV: Još niko nije odgovarao za zločin u Medarima

Srpsko narodno veće saopštilo je da je prvoga dana operacije Bljesak počinjen ratni zločin u Medarima za koji niko nije krivično odgovarao.

Prvoga dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata posle početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari uz liniju razgraničenja, gde su, kažu u SNV-u, ubrzo počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u kućama, prenosi agencija Hina.

Pozivajući se na izveštaj HHO-a iz 2002, SNV je naveo da je od 24 civila srpske nacionalnosti koji su bili u selu ubijeno 22, a dve devojke su spasene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske. Među ubijenima je 12 žena, te sedmoro članova porodice Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja devojčica kao i 11-godišnji dečak, dok je najstarija žrtva bila u 88. godini.

Stanovnici Medara verovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela, kažu u SNV-u.

Napominju da je sredinom 2010. završena ekshumacija 28 osoba iz zajedničke grobnice na području groblja Trnava, a u Zavodu za sudsku medicinu do proleća 2012. identifikovano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. maja 1995. godine, uključujući i članove porodice Vuković.

"Za zločin u Medarima niko nije krivično odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica za počinjeni zločin. Pojedine porodice žrtava kroz građanske parnice pokušale su doći do obeštećenja, ali njihovi zahtevi su odbijeni uz obavezu plaćanja parničnih troškova", saopštio je SNV.

SNV navodi da su tokom operacije ubijani srpski civili i napadnute izbegličke kolone, a nakon operacije na području tadašnjeg UN-ovog Sektora Zapad ostalo je 2.000 do 3.000 Srba, što znači, kako se zaključuje, da je područje napustilo gotovo celokupno srpsko stanovništvo.

Komentari

Vaš komentar