Hrvatska kupuje od SAD borbena vozila bredli, vrednost oko 200 miliona dolara

Region 26. jan. 202217:424 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatska je postigla dogovor sa SAD o nabavci borbenih vozila "bredli" (Bradley) za kopnenu vojsku, za šta će izdvojiti 145,3 miliona dolara, izjavio je u Zagrebu premijer Andrej Plenković.

Plenković je novinarima rekao da je ukupna vrednost nabavke 196,4 miliona dolara, od kojih će 51,1 milion dolara biti američka donacija. U odnosu na prvobitne pregovore, donacija je povećana za šest miliona dolara, dodao je.

„Reč je o oklopnim borbenim vozilima za hrvatsku kopnenu vojsku, a deo su programa saradnje SAD i Hravtske koji je pokrenut još 2017. godine“, kazao je Plenković.

Hrvatska će dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne delove i pet za obuku.

Oprema uključuje automatski top kalibra 25 milimetara, automatski mitraljez kalibra 7,62 milimetra i protivoklopne rakete.

Plenković je rekao da je tom nabavkom ispunjeno nekoliko strateških ciljeva Hrvatske, poput jačanja savezničnih odnosa sa SAD, i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u kompaniji Djuro Djaković u Slavonskom Brodu.

On je kazao da je Hrvatska članstvom u NATO-u preuzela obavezu da do 2026. formira centralnu pešadijsku brigadu, za šta joj je potrebna odgovarajuća oprema.

Naveo je da bi prva vozila trebalo da stignu u Hrvatsku 2023. godine.

Komentari

Vaš komentar