Haški sud odbio prigovor na odluku da Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Region 14. maj 202111:307 komentara
Izvor: AFP

Međunarodni sud u Hagu odbio je prigovor odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH, 1992-95.

To je na svom Tviter nalogu u petak objavio Karadžićev advokat Piter Robinson.

Povezane vesti

„Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsednik sudskog Mehanizma Karmel Ađijus“, saopštio je Robinson.

Američki advokat ocenio je da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na „samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima“.

Sud u Hagu nije objavio odluku predsednika Ađijusa.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominik Rab. Na tu odluku, advokat Robinson je uložio prigovor u kojem je, kako su preneli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru „biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista“.

Robinson je podsetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Vejkfild noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića, osuđenog za pomaganje genocida u Srebrenici. Krstić je zbog toga bio vraćen u Holandiju i potom upućen u Poljsku, gde izdržava kaznu od 35 godina zatvora.

Ukazujući na opasnost da bi, na sličan način, mogao biti napadnut i Karadžić, za koga je naveo da je „ozloglašeniji“ od Krstića, advokat Robinson je u prigovoru zaključio da je upućivanje Karadžića u Veliku Britaniju, pod tim okolnostima „jednako smrtnoj kazni“ ili doživotnom boravku u samici.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma, pravni naslednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu, kojom je Karadžić (75) u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce 1992-95.

Apelaciono veće je Karadžića pravosnažno oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

U pritvoru u Ševeningenu Karadžić je od kraja jula 2008. godine, kada je bio uhapšen u Srbiji. Prvu optužnicu protiv Karadžića, za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je podigao u novembru 1995.

Komentari

Vaš komentar