Protest protiv mera u Ljubljani, suzavac na demonstrante, povređeni policajci

Region 15. sep 202120:40 > 23:51149 komentara

Protivnici mera za suzbijanje kovida-19 protestovali su na Trgu republike u Ljubljani. Oni su kritikovali vladu skandirajući da podnese ostavku, a dva sata nakon početka protesta zapalili su baklje i počeli da ih bacaju na parlament Slovenije. Policija je na ovo uzvratila suzavcem i vodenim topovima. Nakon nekoliko sati, demonstranti su se raštrkali.

Policija kaže da je na ulicama protestovalo oko 8.000 ljudi.

Demonstranti su istakli dva zahteva: promenu mera za suzbijanje virusa kovida-19 u preporuke i raspisivanje vanrednih izbora.

Okupljeni su negirali nesporne činjenice i naučne nalaze o koronavirusu.

Pre protesta organizatori su pozvali na mirno okupljanje, ali dogodio se incident kada je jedan od učesnika bacio flašu na jednog od policajaca koji su obezbeđivali skup i promašio.

Tada su demonstranti zapalili baklje i počeli da ih bacaju na zgradu skupštine. Kako javlja N1 Slovenija, na skupu su i navijačke grupe dva najveća fudbalska kluba u zemlji.

Kada se masa približila skupštini i počela da baca baklje, policija je odgovorila suzavcem i rasturila grupu. Mnogi demonstranti su tada pobegli, ali su policija i učesnici protesta nastavili da bacaju baklje i suzavac.

Policija je gađana i kamenicama, flašama i pirotehnikom. Pojedinci su zasuli kamenjem parkirano policijsko vozilo, a na Kongresnom trgu demonstranti su zapalili kante za smeće.

Tokom sukoba nad Ljubljanom je kružio policijski helikopter.

Posle devet časova uveče demonstranti u gradu su se rasturili u manje grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojc nije hteo da komentariše situaciju za N1 Slovenija.

Policija u Ljubljani potvrdila je za N1 da ima privedenih, ali nije još poznato koliko. Među policajcima ima i povređenih.

Presek epidemiološke situacije u Sloveniji

Epidemiološka situacija u Sloveniji se pogoršava – u utorak je od 6.745 testiranih bilo 1.364 novih slučajeva. Prema nacionalnom institutu za javno zdravlje trenutno je 11.238 aktivnih slučajeva.

Iako raste interesovanje za vakcinu, trenutno je tek 50 odsto građana primilo jednu dozu a 45 odsto obe.

Izvor: N1 Slovenija
Izvor: N1 Slovenija
Izvor: N1 Slovenija
Izvor: N1 Slovenija

Komentari

Vaš komentar