Grlić Radman: Prekrajanje granica na Balkanu za Hrvatsku ne dolazi u obzir

Region 18. apr 202111:065 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kaže da njegova zemlja nije upoznata s "navodnim non-pejperom“ o prekrajanju granica na Balkanu i "ne bismo hteli o tome da spekulišemo. Uz to, bilo kakvo moguće prekrajanje granica na ovim prostorima za nas ne dolazi u obzir, odnosno nesumnjivo je suprotno stavovima koje zastupamo".

„Pozicija Hrvatske u odnosu na BiH je uvek bila jasna. Dakle, uvažavamo je onakvom kako je Parisko-dejotnski mirovni sporazum i njen Ustav definišu – kao suverenu državu s dva entiteta i tri konstitutivna jednakopravna naroda“, kazao je Grlić  Radman u intervjuu za Radio Sarajevo.

Povezane vesti

Dodaje da je „jedini relevantni non-pejper na političkoj sceni onaj nastao na hrvatsku inicijativu, u saradnji s još pet država članica, koji smo transparentno predstavili te koji je nesumnjivo dobro primljen kod kolega ministara EU – pa tako i od slovenačkog kolege, što posredno ukazuje i kakav je stav Slovenije.

„Ovaj non-pejper upravo potvrđuje da je Hrvatska bila, te će ostati najveći i najustrajniji zagovornik BiH u svim strukturama EU i u sklopu toga želi da BiH bude jače zastupljena u raspravama unutar brojnih institucija EU“, zaključio je Grlić Radman.

Na slovenačkom portalu „Necenzurisano“ objavljen je nezvanični diplomatski dokument, koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno uputio u Brisel. U tom dokumentu iznete su ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Brojni zvaničnici iz Evrope i regiona reagovali su na ovaj non-pejper, uglavnom osuđujući njegovu sadržinu i ocenjujući ga kao veoma opasan dokument.

 

Komentari

Vaš komentar