Grlić Radman optužio Vulina da promoviše „poraženu velikosrpsku politiku“

Region 09. maj 202116:249 komentara
Izvor: N1

Srpski ministar unutrašnjih poslova promoviše poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđu teritoriju niti je tražila reviziju granica, rekao je u nedelju ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

povezane vesti

Nakon izložbe „Faces of Europe“ povodom Dana Evrope, šef hrvatske diplomatije je komentarisao izjave Aleksandra Vulina koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao „braćom po oružju“ i dodao da bi Grlić Radman voleo da može da rasporedi „okupacione snage na prostoru Srbije“, ali da će mu za to trebati „mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Aljbinom) Kurtijem može smisliti“.

„Vulin promoviše zapravo onu poraženu politiku Slobodana Miloševića, velikosrpsku politiku koja je osvajala, koja je tražila ono što joj ne pripada. Hrvatska nikada nije imala aspiracije na ničiju teritoriju, dapače, nikada nije tražila neku reviziju granica“, kazao je Grlić Radman novinarima.

Slične i vrlo oštre izjave o „braći po oružju“ dao je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio da se varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma, prenosi Hina.

„Vučić je 1995. u Glini rekao da Glina neće biti Hrvatska (…) ko će o oružju nego baš on“, rekao je Grlić Radman.

Ocenio je da je prigovaranje Hrvatskoj „bežanje od vlastite odgovornosti i skretanje s jedne teme, koja nije tema, od drugih problema s kojima je Srbija opterećena“.

„Srbija je svesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova,  jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projektovati na Hrvatsku“, kazao je Grlić Radman.

Istakao je da je Hrvatska podržavala te da i dalje podržava evropski put Srbije, ali i upozorio da taj put „ide preko Hrvatske“.

Zapadni Balkan jedna je od dveju glavnih tema redovnog mesečnog sastanka ministara spoljnih poslova koji se sastaju u ponedeljak u Briselu, a o pitanjima proširenja EU i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju raspravljaće se i u utorak na sastanku Veća za opšte poslove koje čine uglavnom ministri spoljnih poslova ili ministri zaduženi za evropske poslove.

Hrvatski ministar kaže da je Hrvatska „subjekt“ i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će zvanični Zagreb na toj raspravi morati da da neko mišljenje.

„Mi nismo zadovoljni stanjem demokratije, stanjem ljudskih prava, borbom protiv  korupcije i uopšte reformama koje se ne sprovode“, rekao je Grlić Radman.

Komentari

Vaš komentar