Grlić Radman: Nemačka deklaracija koja osuđuje Dodika i Čovića nije dobra poruka

Region 07. jun. 202217:111 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Michele Tantussi

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je da predlog deklaracije o BiH koju su pripremili poslanici vladajuće nemačke koalicije ne šalje dobre poruke.

Pročitajte još:

Predlog deklaracije poslanika vladajuće „semafor koalicije“ prošle je nedelje upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga, a ona bi trebalo biti usvojena ovog ili idućeg meseca, navodi Index.

U rezoluciji se podžava evropski put BiH, a za pretnje suverenitetu zemlje, blokade i podele optužuju se vodeći srpski i hrvatski zvaničnici Milorad Dodik i Dragan Čović.

Grlić Radman je podsetio da priedlog rezolucije nije podržao celi Bundestag nego jedna frakcija i da je u tome vidljiv snažni bošnjački lobi, samom činjenicom što u tom telu ima poslanika bošnjačkog porekla.

"Ovime se ne postiže nikakav mir, nikakva stabilnost, niti se šalju dobre poruke, pre svega zemljama zapadnog Balkana", rekao je Grlić Radman, istakavši da je stabilna BiH i u interesu Nemačke.

On je naveo da je s premijerom Andrejom Plenkovićem prošle nedelje imao jako dobar razgovor s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, kao i da su jako dugo razgovarali o BiH i višenacionalnoj prirodi te zemlje. Naglasio je da Hrvatska i dalje ostaje najbolji poznavalac susedne zemlje i najveći zagovaratelj njene integracije u EU.

Za Marinka Čavaru, predsednika Federacije BiH kojem su SAD uvele sankcije, ministar je rekao da je častan i politički odgovoran čovjek koji voli svoju domovinu i zagovara poštovanje Dejtonsko-pariskog sporazuma.

Komentari

Vaš komentar