Grlić Radman: Finska i Švedska imaju „bezrezervnu“ podršku Hrvatske za NATO

Region 18. maj. 202211:184 komentara
Podeli:
Izvor: OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da Hrvatska "bezrezervno" podržava članstvo Finske i Švedske u NATO-u i da je zadužio stalnog predstavnika pri NATO-u u Briselu da prihvati zahteve za članstvo dve zemlje.

„Apsolutno sam rekao u ime hrvatske vlade na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu prošlog vikenda da dajemo nedvosmislenu, bezrezervnu podršku tim zemljama (…) to je bilo bez ikakvih nejasnoća“, rekao je Grlić Radman za Hrvatski radio.

Pročitajte još:

On je podsetio da su zbog ruske invazije na Ukrajinu i posledične rekonfiguracije svetskog međunarodnog poretka dve tradicionalno neutralne zemlje odlučile da svoju bezbednost potraže u NATO alijansi, koja garantuje bezbednost svojim zemljama članicama.

„Osećaju se ugroženo, dobrodošli su u Alijansu, oni, s obzirom na sopstveni potencijal, jačaju demokratske standarde i ukupni potencijal NATO-a (…) Stalni predstavnik NATO-a u Briselu Mario Nobilo ima moj savet da prihvatimo aplikaciju Finske i Švedske u Alijansu i dobiće vladin mandat za potpisivanje protokola koji će uslediti ovih dana“, rekao je ministar spoljnih poslova i dodao da „još ima nekih razgovora sa Turskom“.

Naime, Turska je zapretila da će blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO ukoliko ne ispune uslove Ankare, odnosno moraju prestati da podržavaju „terorističke grupe“ u svojim zemljama, pre svega Radničku partiju Kurdistana (PKK), da pruže jasne bezbednosne garancije i ukinu ograničenja za izvoz oružja u Tursku.

Grlić Radman je rekao da nakon prihvatanja zahtjeva Švedske i Finske sve zavisi od parlamenata zemalja članica NATO-a kada će ratifikovati sporazum.

„Apsolutno sam siguran da će Hrvatski sabor ratifikovati sporazum kada dođe iz Brisela u Zagreb“, rekao je Grlić Radman.

Povodom izjava predsednika Zorana Milanovića da Hrvatska treba da blokira pristup pomenutih zemalja NATO-u dok se ne promeni izborni zakon u BiH, on je rekao da je to „ucena”.

„To je ucena (…) treba razdvojiti dva procesa“, rekao je Grlić Radman i dodao da se Plenkovićeva vlada najviše bori za pitanje i položaj hrvatskog naroda.

„Prava hrvatskog naroda se ostvaruju pravnim mehanizmima, političkim i diplomatskim naporima, a ne ucenama“, rekao je.

On je ponovio da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske i istakao da nakon izbora u BiH može nastati bezbednosni problem ukoliko se ne promeni izborni zakon.

„Hrvatski narod, kao najmanji narod, stisnut je između srpskog separatizma i visokog bošnjačkog hiperunitarizma u BiH“, rekao je Grlić Radman.

On smatra važnom posjetu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Sarajevu 21. i 22. maja, na koju će, kako je rekao, „pokušati da utiče“.

Govoreći o šestom paketu sankcija EU Rusiji, Gordan Grlić Radman je rekao da postoji nekoliko zemalja koje se zalažu za embargo na uvoz ruske nafte zavisnošću od ruskih energenata.

„Sankcije se moraju osetiti u samoj Rusiji i pokušavamo da eliminišemo sve aspekte da bi sankcije mogle negativno da utiču na evropsku ekonomiju“, rekao je on.

Upitan da li ima pomaka u rešavanju sudbine hrvatskog državljanina koji se pridružio ukrajinskoj vojsci i trenutno se nalazi u ruskom zarobljeništvu, on je kratko rekao da je „naša briga i dužnost da ga vratimo u domovinu“ i da procedura zahteva “ diskreciju“.

Komentari

Vaš komentar