Grinpis objavio slike iz Jadrana: Šta to curi iz potonule plinske platforme?

Region 04. jun 202213:196 komentara
Podeli:
Izvor: Screenshot/ Video/ Greenpeace Hrvatska

Ronilački aktivisti Grinpisa (Greenpeace) zabeležili su alarmantnu pojavu na mestu potonuća platforme Ivan D u severnom Jadranu. Na snimcima koje je Grinpis predstavio na svom čuvenom jedrenjaku Rainbow Warrior u Šibeniku, jasno se vide mehurići gasa koji dolaze iz zarđalih cevi na dnu Jadrana, saopštila je poznata ekološka organizacija.

Početkom juna, drugi Grinpisov brod, Witness, obišao je područje koje je potopilo platformu. Tom prilikom, ronioci su pronašli Ivanu D i u znak protesta na licu mesta razvili transparent sa porukom „INA/MOL, prošlo je godinu i po dana“, pozivajući Inu i njenog suvlasnika mađarski MOL da konačno preuzmu odgovornost i pobrinu se za infrastrukturu otpadnih gasova.

„Čekali smo punih godinu i po dana slušajući anestetičarske izjave Ine i nadležnog ministarstva da je sve u redu, istraga je u toku i javnost će biti blagovremeno obaveštena. Ćutanje MOL-a, kao ključnog suvlasnika i menadžera Ine, o ovom pitanju takođe ne budi optimizam da je rešenje slučaja na pomolu. Danas smo u prilici da vidimo kako tamo postoji određeno curenje gasa i logično bi bilo zaključiti da bi to moglo biti curenje metana. Zahtevamo da se ove okolnosti hitno istraže i javnosti iznese pravo stanje stvari“, rekla je Petra Andrić iz Grinpisa u Hrvatskoj.

Grinpis podseća da je, prema navodima INA, poslednja koordinirana inspekcija obavljena na Ivani D samo dva meseca pre potonuća i da je objekat radio sa važećim sertifikatom o bezbednosti. Kako se navodi na zvaničnom sajtu brodogradilišta Viktor Lenac, koje je učestvovalo u njegovoj izgradnji, takve platforme imaju procenjeni vek trajanja od 20 godina, a Ivana D, kao i neke druge platforme koje još rade na Jadranu, izgrađene su 2001. godine.

„Postavljamo pitanje da li Vlada Republike Hrvatske zna pravo stanje stvari, s obzirom da istraga traje skoro 17 meseci! Krajnje je vreme da se preduzmu konkretni koraci i pokaže iskrena volja za očuvanjem životne sredine Jadrana temeljnim i nezavisnim ispitivanjem stanja svih morskih gasnih platformi, kao i mogućih curenja metana na njima i informisanjem javnosti o istini. U Hrvatskoj i celoj EU moramo da prestanemo ulažemo u fosilni gas i na kraju da ga potpuno eliminišemo, najkasnije do 2035. godine, i  da se snažno okrenemo obnovljivim izvorima i energetskoj efikasnosti, za šta imamo veliki, ali neiskorišćeni potencijal u Hrvatskoj“, dodala je Andrićeva.

Komentari

Vaš komentar