Građani koji ulaze u Sloveniju iz država s crvene liste samo uz negativan PCR

Region 09. apr. 202121:52
Podeli:
Slovenija
Izvor: Jure Makovec/AFP

Nakon što je Ustavni sud Slovenije privremeno suspendovao primenu vladine odluke o zabrani putovanja u zemlje s "crvene", rizične epidemiološke liste, pa ta restrikcija više nije na snazi, oni koji se vraćaju u Sloveniju s takvih putovanja moraju na granici da pokažu negativan PCR test na koronavirus.

Epidemiološkinja Mateja Logar iz vladinog savetodavnog tima je rekla da je stručni tim predlagao karantin za takve osobe pri ulasku u Sloveniju, ali vlada je odlučila za negativan PCR test, prenela je Hina.

Biće priznati samo testovi koji su urađeni u nekoj od članica Evropske unije. U Sloveniji se u nedelju završava 11-dnevno zatvaranje čime je veći deo društvenih i privrednih aktivnosti bio obustavljen.

Prema oceni ministra zdravlja Janeza Poklukara, mere su donele dobre rezultate pa će se sledeće nedelje ponovo biti otvorene škole, biće dozvoljene pojedine sportske i rekreativne aktivnosti, a biće otvorene i automehaničarske radnje i frizerski saloni.

Milan Krek, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ), rekao na konferenciji za novinare, da je prosečan broj novih dnevnih infekcija dnevno 932, ali zaključavanje je bilo uspešno i smanjilo je širenje virusa, iako se broj novih infekcija neće smanjiti u narednih nekoliko nedelja.

Komentari

Vaš komentar