Građani dočekali patrijarha u Podgorici, Porfirije poslao poruke mira i bratstva

Region 04. sep. 202118:18 > 22:3653 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Građani iz svih krajeva Crne Gore okupili su se ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kako bi svečano dočekali patrijarha srpskog Porfirija. "Svima pružamo ruku bratstva i radost delimo, pružamo im ne jednu ruku kojom se rukujemo, već širimo obe ruke, srce i sve ih bratski grlimo i celivamo", poručio je Porfirije i naglasio da posebno ruke "šire onima koji ih danas ne priznaju za svoju braću". Reporter N1 iz Podgorice navodi da je skup završen mirno. Patrijarh Porfirije napustio je Hram, a ispraćen je desetominutnim vatrometom.

Porfirije je istakao da bi najradije sve ljude iz Crne Gore zaključao u svoje srce i zajedno se popeo sa njima do manastira Ostrog, gde bi dobili putokaz kako dalje, prenose Vijesti.

Kazao je da crkva ne postoji da bi rešavala ekonomske, političke i druge probleme, već da bi u njoj našli tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog. Porfirije je istakao da je mitropolit Joanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dele sa braćom rimokatoličke i muslimanske veroispovesti.

„Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obe ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj“, rekao je.

On je istakao da u crkvi ima mesta za sve, bez obzira na veru, nacionalnu pripadnost. „Pozivam i apelujem na sve krštene duše u ovoj episkopiji“, poručio je Porfirije, „da stanu ispred mitropolita Joanikija“, kazavši da je izabran legalno, „onako kako je uvek to bilo“.

Izvor: Tanjug

„Pitam vas ovde okupljene, da li je dostojan Joanikije da sedi na tronu Svetog Petra Cetinjskog?“ Masa je Porfiriju uz skandiranje i aplauze odgovorila da je dostojan.

Joanikije je, u obraćanju nakon bogosluženja, istakao da mu je drago što su uz Porfirija, u Podgoricu stigli i predstavnici svih pravoslavnih crkava, što, kako je istakao, daje dodatnu snagu.

Joanikije, koji je dočekan aplauzom i uz povuke „Ne damo svetinje“, pozdravio je patrijarha Porfirija, predstavnike brojnih pravoslavnih crkava, a pri pomenu premijera Zdravka Krivokapića, čuli su se uzvici negodovanja. Pojedini okupljeni su zviždali i ministrima iz Vlade Crne Gore i Srbije, prenele su Vijesti.

Izvor: Tanjug

Patrijarh Porfirije je stigao ispred hrama nešto pre 18 časova, a na skupu su bili i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović, lider Prave Marko Milačić. Dočeku patrijarha Porfirija prisustvovali su i predsednik opštine Budva Marko Carević, predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, poslanici Demokrata Dragan Krapović, Momo Koprivica i Vladimir Martinović.

Okupljeni su nosili zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije.

U Podgoricu je oko 13.30h doputovao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, a njega je na podgoričkom aerodromu dočekao Joanikije.

Komentari

Vaš komentar