Govor mržnje prema Srbima i trzavice u vrhu vlasti u Hrvatskoj, ko je odgovoran?

Region 02. maj. 202119:2020 komentara
Podeli:

Govor mržnje u Borovu selu u Hrvatskoj. Grupa navijača koja je prisutvovala obeležavanju pogibije pripadnika oružanih snaga u tom selu, prošetala je ulicama uzvikujući poruke kojima se Srbima preti smrću. Policija je bila prisutna, ali nije reagovala. Vozilom su pratili okupljene, da bi kasnije saopštila da su svi legitimisani i da je pokrenuta istraga. Osude tog postupka nisu izostale. Od predsednika Hrvatske, preko Vlade do Srpskog narodnog veća.

povezane vesti

Prvo su položili vence, a onda su proradila grla…

Dostojanstveno sećanje na poginule pripadnike oružanih snaga zasenila je grupa navijača koja je još u šest ujutro došla u Borovo Selo da uzvikuje poruke mržnje. Policija posmatra i mirno se vozi iza izgrednika. Ipak, poručuju svi su legitimisani zbog narušavanja javnog reda i mira i da je kriminalističko istraživanje u toku. Prvi čovek MUP-a ne spominje govor mržnje. On je video narušavanje javnog reda i mira.

„Policija će u svakom slučaju koji se tiče narušavanja javnog reda i mira preduzeti sve što je u nadležnosti i kazniti počinitelje“, kaže Davor Božinović.

Predsednik Republike oglasio se na Facebooku. Policija je trebalo da deluje, piše.

„Grupa muškaraca danas je u Borovu podsticala na nasilje koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu. Ali video sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju zajedno Plenković i Pupovac. Šta je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon? Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas“, saopštio je Zoran Milanović.

Vanrednu konferenciju za novinare sazvao je još jednom od predsednika prozvani Milorad Pupovac.

„Neko je rekao da je reč o remećenju javnog reda i mira. Reč je još jedanput o tome da se stvari ne nazivaju pravim imenom pa se ne preduzimaju ni radnje…Ovde je reč o podsticanju na mržnju i nasilje prema etničkoj grupi, prema Srbima…“, rekao je Pupovac.

Reakcija je stigla i od potpredsednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića:

„Zgrožen sam ovim porukama i oštro ih osuđujem! Kome je potrebno sejanje mržnje? Put mira neće zaustaviti“.

A nije se zasutavio ni Pupovac, Milanoviću vraća lopticu i poziva na odgovornost i druge nivoe vlasti.

„Podsticanje na mržnju i nasilje zaprećeno je za svakoga, a kamoli za predstavnika vlasti. Nisam govorio samo o jednom predstavniku državnog vrha, nego govorim i o izvršnoj vlasti, kako onoj pre ove tako i ovoj“, rekao je Pupovac.

O imenima i kada dobro zvuče, kako kaže Pupovac – ne želi da govori. Opština Borovo tražiće zahtevom od ministra Božinovića da se utvrdi odgovornost za incident.

Komentari

Vaš komentar