Gosti N1: I podrška i mržnja prema LGBT zajednici, predrasude i strah koče zakon

Region 25. jun 202211:34 > 12:5812 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Jedna od organizatorki sarajevske Povorke ponosa Lejla Huremović rekla je gostujući u Novom danu N1 da jedva čeka da danas izađe na ulice Sarajeva i pošalju poruke. "Što se tiče društva, postoji mnogo podrške, sve je veća i veća, paralelno dolazi i veliki govor mržnje, osvanuli su plakati koji govore šta je normalna i nenormalna porodica", rekla je Huremović. Aleksandra Gavrilović iz Labrisa kaže da su imali sastanak sa ministarkom Čomić povodom Zakona o istopolnim partnerstvima, ali da su se, na nesreću, dogodili izbori. "Prema zakonu, moramo ponovo da uđemo u proces, u suštini ono što koči su strahovi i predrasude prema našoj populaciji, onda je ovo politički nepopulartno pitanje da se sa njim igra, žonglira i koristi, naši problemi su dobar način da se njima manipuliše", kazala je Gavrilović. Daniel Martinović iz udruženja Dugina obitelj iz Hrvatske kaže da je situcija mnogo bolja u toj zemlji od kada su deo EU. "Tek 2014. je donet zakon. Zakoni se trebaju donositi jer će neko koristiti ta prava. Parovi koji žive 20 godina zajedno, te osobe postoje, oni žive u strahu da će im se nešto dogoditi i da neće biti regulisano", rekao je on.

Huremović je dodala da homofobija dolazi i od institucija.

„Izbori su ove godine pa je netrpeljivost još veća, uprkos svim problemima ćemo preći preko svega, da je dosta nasilja i diskriminacije i da nećemo odustati od borbe koju vodimo. Raduju me hiljade ljudi u Sarajevu – smrt fašizmu, sloboda ljubavi“, kazala je sagovnornica N1 iz Sarajeva.

Gavrilović je objasnila razliku porodica pripadnika LGBT i onih koji to nisu.

„Moja porodica se ne razlikuju od vaše, samo što moja živi u neizvesnosti – ako se dese smrt, razvod, moja porodica je nezaštićena, mora da koristi neke druge mehanizme. Živim u sivoj zoni, vakuumu. Bili bismo zadovoljni kada bi Nacrt zakona bio usvojen, pitanja koja su problematična – deca, brak su nekako stavljena sa strane, nismo u potpunosti zadovoljni“, rekla je Gavrilović.

Povodom noćašnje pucnjave u prestonici Norveške, uoči Oslo Prajda, Lejla Huremović kaže da je to strašan zločin.

„Pogodila nas je vest, tužni smo, saosećamo sa njima. Ovo je još jedan znak da je homofobija aktuelna svuda u svetu, mi ćemo danas poručiti u Sarajevu da se moramo boriti protiv ovakvih zločina“, kazala je.

Aleksandra Gavrilović je saglasna da se radi o užasnom događaju.

„Zločini iz mržnje parališu zajednicu, poruka koja se upućuje čitavoj zajednici, utice na povećanje straha, oni nas motivišu da izađemo iz straha i kažemo – ovo su problemi, naši životi su u pitanju, često smo na udaru velike mržnje“, navela je Gavrilović iz Labrisa.

Komentari

Vaš komentar