Golob: Slovenija će se razvijati po zapadnoevropskom modelu

Region 19. maj. 202216:5010 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/Borut Zivulovic

Mandatar za sastav nove vlade Slovenije Robert Golob rekao je u četvrtak da vidi tu zemlju u budućnosti kao ekonomski naprednu, solidarnu i pravednu državu, koja će se razvijati po zapadnoevropskom modelu, optuživši odlazeću vladu da želi da zakoči taj proces.

Govoreći o programu svoje stranke Pokret Sloboda i usklađenom koalicijskom dogovoru sa Socijalnim demokratama i Levicom, Golob je za Slovensku televiziju kazao da pristup koji su uzeli u svom privrednom i socijalnom programu izvire iz naprednih evropskih država, a ne iz „socijalizma, Mongolije ili Severne Koreje“.

Pročitajte još

„Pristup koji uvodimo, to je najnapredniji pristup skandinavskih država i zapadne Evrope, a kritikuju nas oni koji pojma nemaju kako izgleda moderna zapadnoevropska privreda“, kazao je Golob.

On je optužio vladu Janeza Janše, koja uskoro odlazi, da želi da zakoči taj proces.

Odbio je kritike nekih poslovnih udruženja, skeptičnih prema brzom povećanju minimalnih plata i penzija, skraćivanju radnog vremena, zabrani dodatnog rada lekara iz javnog sektora u privatnim klinikama i sličnim merama koje planira njegova buduća vlada.

„Na neki način, oni žele da ostanemo nacija robova, država sa slabo plaćenim radnim mestima, gde šef ima glavnu reč, dok ostali moraju da ćute. Ne, hvala na takvom modelu, postoje različiti pristupi, mi ćemo pokazati da i Slovenija može da bude na tom modernom putu“, rekao je.

Golob je kritikovao manevar odlazećeg premijera, koji je u sredu u parlamentu privremeno blokirao donošenje novog zakona o vladi, koji bi Golobu i koalicionim partnerima omogućio da reorganizacijom resora u vladi brže pokrenu strateške reforme.

Tako će Golob privremeno za mesec i po ili nešto više morati vladu da vodi po starom zakonu i bez tri nova „ministarstva budućnosti“, bitna za transformaciju i pokretanje promena.

„To su tri nova ministarstva, ministarstva za budućnost, a najavili smo ih i svojim predizbornim programom. Ministarstvo za klimatske promene i zelenu politiku biće resor koji će se baviti izazovima naše dece i unuka. Moramo ga imati ako želimo da preduzmemo prave korake na ovom području. Tu je zatim i ministarstvo međugeneracijskog dijaloga, odnosno solidarne budućnosti“, kazao je Golob, dodavši da će se ono baviti stanogradnjom za mlade i gradnjom domova i ustanova za starije i nemoćne.

„Treće ministarstvo za budućnost je ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, a baviće se generisanjem znanja. Kad povežemo sva tri ministarstva, krećemo sa otvaranjem novih ‘zelenih’ radnih mesta, stvaranjem solidarne i pravedne države. To je suština našeg programa“, zaključio je Golob.

Komentari

Vaš komentar