Golob: Nova vlada će težiti dobrosusedskim odnosima sa svima

Region 27. apr. 202213:50
Podeli:
Robert Golob
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Lider Pokreta sloboda Robert Golob u prvom intervjuu nakon pobede na parlamentarnim izborima u Sloveniji izjavio je da će nova vlada težiti dobrosusedskim odnosima sa svima, uključujući Hrvatsku.

U razgovoru za RTV Slovenija Golob je rekao da nema potrebe za nelagodom nakon izbora oko odnosa i otvorenih pitanja s Hrvatskom, prenosi Hina.

Ponovio je da je arbitražni sporazum bezbedno sidro iz kojeg se nijedna slovenačka vlada ne može povući, a dodao je da ni nemaju tu nameru.

Povezane vesti

"Mislim da nema nikakve potrebe za nelagodom. Naravno da ćemo težiti dobrosusedskim odnosima sa svima, pa tako i s Hrvatskom. Ali, naša će politika nešto više raditi na traženju konsenzusa, a manje na solo mišljenju bilo kog pojedinca", rekao je Golob koji je u kampanji Janšu optuživao za soliranje u odnosu na zajedničku spoljnu politiku EU i na međunarodnom planu.

Golob je kazao kako očekuje da će nova vlada početi operativno da deluje početkom juna, a u nju će, kako je istakao, uključiti i širi krug stručnjaka bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Što se tiče uklanjanja žice s većeg dela granice s Hrvatskom, rekao je da prvo treba sastaviti vladu "jer je žica postavljena odlukom vlade, pa će je vlada morati i ukloniti".

"Računam da bi se tome moglo pristupiti tokom leta, ali postupci ponekad traju i duže nego što bismo želeli. Svejedno, ja sam optimista i verujem da će to biti jedan od prvih konkretnih slučajeva s kojima ćemo se uhvatiti u koštac preko leta", kazao je Golob.

Na nacionalnom planu njegova vlada namerava što pre početi s pripremama za mere i reforme potrebne za suočavanje s energetskom krizom koja bi mogla nastupiti ove jeseni, a isto tako i s pripremama za mere vezane za zdravstvo u slučaju novog talasa epidemije korona virusa.

Komentari

Vaš komentar