Godišnjica mirovnog sporazuma u BiH, Dodik poziva na „povratak slovu Dejtona“

Region 21. nov. 202118:31 > 18:375 komentara
Podeli:
Dejtonski sporazum
Izvor: GERARD JULIEN / AFP

Prošlo je 26 godina otkad je na današnji dan u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Nakon tronedeljne mirovne konferencije potpisom na Dejtonski mirovni sporazum okončan je skoro četvorogodišnji rat.

Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, sa dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske. Konačni sporazum potpisan je 14. decembra 1995. godine u Parizu, a potpisali su ga Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da je neophodan povratak slovu Dejtonskog sporazuma, i istakao da ne vidi ništa što bi moglo da bude bolja ponuda za BiH iz koje, kako je naveo, moraju da odu stranci.

Prema njegovim rečima, stranci moraju da prestanu da se mešaju u makro i mikro život, politički pre svega, da zovu telefonima razne ljude i da im prete kako će uvesti sankcije kako bi determinisali političke odluke.

„Možda je to nekada i moglo. Danas im poručujem da nije moguće. To je vidljiv dokaz na koji način se mešaju u unutrašnje stvari zemlje za koju kažu da je suverena i samostalna“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da stranci danas kažu ono što govore 26 godina i neuspešno je, a to je da BiH treba da bude deo nekih reformi.

„To za Srbe znači prevara. Srbi su nezadovoljni i smatraju da su prevereni implementacijom Dejtonskog sporazuma, koja je bila izričito na štetu srpskog, a koliko vidimo i hrvatskog naroda“, napomenuo je Dodik.

Dodik je naveo da se ušlo u začarani krug u BiH, iz kojeg nema izlaza.

„Ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula satanizacija Srba i mene. Sve je isto kao što je bilo i ranije, isti su mediji i oni koji potpisuju članke. Pošto su pronašli vešticu koja se po njima zove Milorad Dodik i Republika Srpska, opet ništa nisu rešili. Moraće sa ovim narodom da sednu i dogovaraju se“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se može nastaviti sa iluzijom o antiustavnoj BiH, kako su je oni uspeli da naprave, ali da obmana, laži i podmetanje ne mogu da budu ozbiljna politika.

„Zato treba da se prestane sa osećanjem kako su stranci vlasnici naših života i kako su zaduženi da nama donose dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa. Kad to kažem govorim za sve narode u BiH“, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je neophodno osloboditi se od kolonizatora i učiniti sve da se u zajedničkom dogovoru napravi ono što je moguće.

„Osnova za to treba da bude Dejtonski sporazum. Svaka odluka koju budemo donosili treba da bude naša, a ne njihova. Kad kažem njihova, mislim na strance. Jer su oni to koji 30 godina nisu hteli da uspostave stabilno područje, pa se postavlja pitanje gde je njihova moć“, pita Dodik.

Komentari

Vaš komentar