Glasanje o poverenju Vladi Slovenije pod znakom pitanja

Region 16. jan. 202122:54
Podeli:
Stringer/AFP

Inicijativa da slovenački parlament iduće nedelje glasa o nepoverenju vladi dovedena je u pitanje, pošto se upravnik državne obaveštajne službe SOVA zarazio kovidom 19, a bio je u kontaktu sa poslanicima, prenosi Hina.

Upravnik SOVA-e Janez Stušek u petak je u zgradi parlamenta odgovarao na pitanja članova odbora za kontrolu bezbednosnih i tajnih službi. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a u subotu je testiranjem potvrđeno da je Stušek zaražen korona virusom.

Učesnici sastanka sada čekaju testiranje, a to bi sve moglo uticati na izglasavanje ili neizglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše.

Televizija POP-TV prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama, navodi da bi sednica s glasanjem o poverenju vladi trebalo da bude održana u sredu.

Slovenački parlament je izmenama poslovnika za vreme korona krize omogućio izjašnjavanje i glasanje „od kuće“, preko elektronskih platformi, ali je pitanje može li se takav format iskoristiti za ovako specifičan slučaj, između ostalog i zbog osetljivosti političke situacije.

Grupa od 42 poslanika iz pet opozicionih stranaka levice i centra u petak je podnela predlog da se vladi izglasa nepoverenje, te da se mandat za sastavljanje nove vlade poveri Karlu Erjavecu, koji je uz premijera Janšu jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Autori predloga zameraju Janšinoj vladi „razgradnju ustavnog uređenja na svim područjima“, tvrde da „uništava“ ugled Slovenije u međunarodnim odnosima okretanjem prema neliberalnim režimima u srednjoj i istočnoj Evropi i ističu da se vlada neuspešno nosila s epidemijom koronavirusa, iako je oštra ograničenja nametnula još u oktobru.

Nejasno je koliki su izgledi za uspeh te inicijative, jer bi na tajnom glasanju za taj predlog trebalo da glasa najmanje 46 poslanika od 90.

Komentari

Vaš komentar