Generalna sekretarka OEBS: Politika podela neće doneti napredak BiH

Region 24. nov. 202111:33
Podeli:
OEBS, OSCE, OEBS Beč
Izvor: Shutterstock

Generalna sekretarka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Helga Marija Šmid razgovarala je sa članovima Predsedništva BiH o pokretanju dijaloga strana u BiH i debolokadi rada državnih institucija.

Šmidova se u utorak odvojeno sastala sa trojicom članova Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

U razgovoru sa Komšićem, kako je saopšteno iz Predsedništva, razgovarala je o sprovođenju ključnih reformi u Bosni i Hercegovini, pre svega onih koji se odnose na izbornu reformu, reformu pravosuđa i obrazovnog sistema, te borbu protiv korupcije i kriminala.

Povezane vesti

Komšić je naveo da je BiH od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije došla u situaciju da se bavi, kako je istakao, ugroženim suverenitetom i teritorijalnim integritetom zemlje i blokadom državnih institucija.

Prema njegovim rečima, to se može negativno odraziti na celu regiju, ali i Evropu.

U saopštenju je navedeno da je generalna sekretarka OEBS-a ocenila da politika podela nikome neće doneti napredak, već će negativno uticati na ekonomiju i investicije u BiH, kao i život svih njenih građana.

Tema sastanka bila je i dekriminalizacija izbornog procesa, nužnost održavanja opštih izbora sledeće godine, kao i primena svih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je u razgovoru sa Šmidovom naglasio da postupci vladajuće strukture u Republici Srpskoj, sa Miloradom Dodikom na čelu, nisu izolovan incident, već „deo višegodišnjeg projekta“.

On je ocenio da vlasti RS mogu ostvariti svoje najave samo pokušajem primene protivpravne sile protiv državnih institucija, čime bi bio ugrožen mir u toj zemlji.

Džaferović i Šmid su razgovarali su i o predlozima OEBS-a kada je u pitanju povećanje transparentnosti i zaštita integriteta izbornog procesa.

Generalna sekretarka OEBS-a na kraju se sastala sa srpskim članom Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je, kako je navedeno istakao je da je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da očekuje to i od drugih.

Dodik je, kako je saopšteno, naglasio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, te da nema plan za otcepljenje.

„U BiH, kada je reč o Republici Srpskoj, ne postoji nikakvo ugrožavanje mira. Mi poštujemo Ustav i ustavno uređenje BiH, ali smo protiv pravnog nasilja, neustavne BiH, nametanja zakona i mešanja stranaca“, istakao je on.

Prema Dodikovim rečima, BiH može da funkcioniše, ali odluke treba da donose domaći političari konsenzusom, bez mešanja sa strane.

On je naglasio da Republika Srpska želi da doprinese stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posvećena je njenom evropskom putu, ali u skladu sa Ustavom i demokratskim principima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“ koja je dobar put za ekonomski rast i napredak zemalja regiona, pruža slobodan protok roba i ljudi, velike šanse privrednicima, bržu razmenu usluga, te da ne vidi nijedan razlog da BiH ne bude deo toga.

Komentari

Vaš komentar