Fon Kramon: Korumpirana i ratnohuškačka elita hoće da destabilizuje Crnu Goru

Region 02. sep. 202114:255 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Evropska poslanica Viola fon Kramon poručila je da Crna Gora zaslužuje mir i dugo očekivanu stabilnost i ocenila da nesigurnu atmosferu ne bi trebalo dodatno zagrejavati neodgovornim pozivom predsednika Mila Đukanovića i drugih parlamentranih partija na proteste na Cetinju.

Kako prenose Vijesti, ona je u autorskom tekstu na svom sajtu napisala da su iz Crne Gore u poslednjih nekoliko nedelja stizale zabrinjavajuće poruke, podstaknute nacionalizmom i kratkovidim diskusijama o prošlosti i odnosima države i crkve.

Povezane vesti

„Poslednjih dana došlo je do naročito oštrog rasta tenzija u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru. Iako je odvajanje crkvene i državne vlasti vodeći princip u liberalnim demokratijama, najveća dužnost Vlade Crne Gore je da obezbedi očuvanje mira i sigurnosti, a istovremeno i pravo na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i slobodu veroispovesti“, rekla je fon Kramon, koja u Evropskom parlamentu predstavlja nemačku partiju Zeleni.

Ona je poručila da je Crna Gora svoju prvu demokratsku tranziciju vlasti doživela tek 2020. i kao krhka demokratija sa teškim bremenom prošlosti, konačno je na putu izgradnje jakih, nezavisnih i otpornih demokratskih institucija.

„Ipak, bivša korumpirana i ratnohuškačka elita koja je zarobila državu, zajedno sa njenim ‘formalnim protivnicima’ u Srbiji, pokušavaju destabilizovati situaciju u Crnoj Gori, iskorišćavajući tenzije oko ceremonije SPC na Cetinju. Zbog toga je od vitalne važnosti odupreti se ovim i stranim i domaćim kreatorima tenzija, koji pokušavaju antagonizovati crnogorsko društvo i sprečiti dugo očekivane reforme demokratije i vladavine prava“, navela je fon Kramon.

Za 5. septembar najavljeno je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako SPC ne odustane od namere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.

„Snažna podrška za URA“

Ona je kazala da snažno podržavaju Građanski pokret URA, kao „istinskog branioca građanskih i liberalnih vrednosti“, koji se zalaže za smirivanje tenzija i strogo odvajanje crkvene i državne vlasti.

„SPC se ne sme mešati u unutrašnja politička pitanja Crne Gore, niti pozivati na javno okupljanje s obzirom na osjetljivost situacije, dok Vlada mora obezbediti građanska prava, uključujući pravo na mirne proteste. Nesigurnu atmosferu ne bi trebalo dodatno zagrejavati neodgovornim pozivom predsednika Đukanovića na proteste na Cetinju ili drugih parlamentarnih stranaka“, kazala je fon Kramon.

Crna Gora, kako je dodala, zaslužuje mir i dugo očekivanu stabilnost, koji su preduslov za reformu vladavine prava i demokratskih institucija.

„Samo uzdržavanjem od eksplozivne retorike i preuzimanjem odgovornosti za budućnost zemlje, Crna Gora može stvoriti prosperitetnu i održivu atmosferu neophodnu za domaće reforme i nastaviti da bude uzor u borbi protiv organizovanog kriminala. EU bi trebala snažno podržati URA i druge progresivne glasove na Zapadnom Balkanu, kako bi region približila vrednostima i standardima EU“, zaključila je fon Kramon.

Komentari

Vaš komentar