Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Region 24. jun. 202122:166 komentara
Podeli:
Izvor: FREDERICK FLORIN / POOL / AFP

Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, navodi se u rezoluciji koju je danas usvojio Evropski parlament za 483 glasa za, 73 protiv i 133 uzdržanih poslanika.

Izveštaj o BIH, koji je parlament usvojio u formi rezolucije, je podeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, društveno-ekonomske reforme, povezanost, energiju i životnu sredinu, spoljnu politiku i bezbednost.

Parlamentarci su osudili narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, pozivajući lokalne političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U Rezoluciji se osuđuje i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici.

Pre glasanja, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da su odbijeni amandmani da se u rezoluciji o napretku BiH spomene konstitutivnost tri naroda i istakao da nije dobro preglasavanje i inženjering.

Šta god pisalo u toj rezoluciji, bilo bi dobro da se spomenu konstitutivni narodi, jer mislim da je to pozitivno. Odbijanje amandmana neće promeniti činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda, rekao je Plenković po dolasku na samit EU u Brisel.

On kaže da je važno da se postigne konsenzus oko izborne reforme koja će omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri naroda u institucijama BiH i bolje funkcionisanje države, prenose hrvatski mediji.

Prema njegovim rečima, dogovor o reformi izbornog sistema treba same da postignu institucije u BiH i političke stranke.

Plenković je naveo da ga je autor izveštaja o BiH Paulo Rangel obavestio da su narodnjaci podržavali predlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali su se tome protivili liberali i zeleni, a ni socijalisti nisu bili skloni tome.

Hrvatski premijer je, ipak, rekao da u rezoluciji u celini ima više pozitivnih stvari.

Dejtonski mirovni sporazum se spominje više puta, spominju se presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH, a pozdravlja se i dogovor čelnika HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji je omogućio da se u Mostaru nakon 12 godina održe izbori, rekao je Plenković.

Komentari

Vaš komentar