Evropska komisija: Raste zabrinutost zbog razvoja situacije u Crnoj Gori

Region 06. sep. 202109:39 > 09:5377 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes saopštila je da raste zabrinutost zbog razvoja situacije u Crnoj Gori.

Pisonero je podsetila da je sloboda okupljanja osnovno pravo EU, ali da to pravo istovremeno treba da se primenjuje bez štete po javno zdravlje, i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbednosti svih građana Crne Gore.

POVEZANE VESTI:

„Svaka upotreba sile mora biti odmerena i srazmerna u svakom trenutku. Pozivamo na uzdržanost i očekujemo od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbede efikasno sudsko procesuiranje svih slučajeva nasilja, kako protiv demonstranata, tako i nad službenicima policije“, poručila je portparolka Evropske komisije.

Podsetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je juče u Cetinjskom manastiru, uprkos snažnom protivljenju i protestima jednog broja građana, predvođenih Demokratskom partijom socijalista predsednika Mila Đukanovića.

Zbog blokade puteva ka Cetinju, sveštenstvo je helikopterom prebačeno u manastir, a zatim na isti način vraćeno u Podgoricu.

Demonstranti su gađali policiju kamenicama, a ona je odgovorila suzavcem. Zbog napada na policiju uhapšen je i savetnik crnogorskog predsednika Veselin Veljović.

Komentari

Vaš komentar