Evropska komisija će analizirati poslednje izmene zakona u Crnoj Gori

Region 03. jan. 202117:173 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Evropska komisija će analizirati izmene zakone koje je Skupština Crne Gore usvojila na poslednjem zasedanju, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, prenosi RTCG.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sve zakone koje je parlament usvojio 29. decembra prošle godine.

POVEZANE VESTI:

Ana Pisonero Hernandez je navela da Evropska komisija očekuje da će sve izmene i dopune Zakona o državnim službenicima i nameštenicima ostati u okviru Principa javne uprave i u skladu sa dobrom evropskom praksom.

„Evropska komisija smatra da reforma javne uprave, kao jedan od osnova procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na solidan rad i dostignuća koja su ostvarena u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU“, naglasili su u Briselu.

Pisonero ističe da su depolitizovane i profesionalne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa poverenje javnosti.

Regulisanje verskih zajednica u nacionalnoj nadležnosti

Komentarišući usvajanje izmena Zakona o slobodi veroispovesti, u Komisiji podsećaju na raniji stav da je regulisanje verskih zajednica i njihove imovine u nacionalnoj nadležnosti, „čemu treba pristupiti na inkluzivan način, okupljajući relevantne zainteresovane strane i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, i sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019“.

„Evropska komisija će analizirati konačne verzije usvojenih zakonskih amandmana u svetlu ranijih rasprava i pruženih smernica“, zaključuje Ana Pisonero.

Komentari

Vaš komentar