EUFOR najavio dolazak nemačkih vojnika u BiH

Region 08. avg 202211:212 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

EUFOR je najavio dolazak nemačkog vojnog kontingenta u Bosnu i Hercegovinu, čime će se broj zemalja učesnica u misiji EUFOR Altea povećati na dvadeset.

Raspoređivanje kontingenta, koji počinje sredinom avgusta, obavljaće se u fazama, a maksimalno će biti raspoređeno pedeset vojnika, saopšteno je iz EUFOR-a.

Pročitajte još

Dodaje se da će novo osoblje predstavljati dodatni kapacitet za EUFOR i mrežu timova (LOT) koji su raspoređeni u celoj državi.

„Osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou. Ti timovi takođe pružaju priliku građanima BiH da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog između EUFOR-a i građana“, naglašeno je u saopštenju.

Taj angažman, kako se ističe, još je jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH.

Nemački Bundestag je u julu odobrio slanje 50 vojnika u misiju EUFOR u Bosni i Hercegovini.

„Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH, pomoć u stvaranju bezbednog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine“, navedeno je u odluci koju je usvojio Bundestag.

Komentari

Vaš komentar