EU zabrinuta zbog postupaka vlasti u BiH prema migrantima i izbeglicama

Region 04. avg. 202112:151 komentar
Podeli:
Izvor: N1

EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog postupaka vlasti Unsko-sanskog kantona koje utiču na izbeglice i migrante, kao što su diskriminatorska i nesrazmerna ograničenja kretanja, mere uvedene na međuentitetskim i kantonalnim graničnim linijama, zatvaranje kampa Bira koji finansira EU i ometanje rada humanitarnih partnera, navodi se u odgovoru Evropske komisije na poslaničko pitanje četvoro poslanika političke grupe EP „Obnovimio Evropu“ (ReNew EUrope).

Kako se navodi u pisanom odgovoru koji potpisuje Komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji, EU je sa najviših nivoa više puta pozivala vlasti u BH da omoguće izbeglicama i migrantima da u potpunosti ostvare svoja prava i osiguraju da mere koje se uvode budu srazmerne sanitarnoj krizi.

„Onima kojima je to potrebno vlasti Bosne i Hercegovine moraju osigurati odgovarajući smeštaj u skladu sa međunarodnim standardima“, naveo je Varhelji, dodajući da su počeli radovi na uspostavljanju novog prihvatnog centra u Lipi.

„Moguće je primeniti restriktivne mere kretanja radi očuvanja javnog reda i poštovanja migrantskih procedura, ali samo ako za to postoji opravdanje i ako se sprovodi uz puno poštovanje evropskih i međunarodnih standarda, a u skladu sa domaćim zakonima“, naglasio je Varhelji.

On je upozorio da bi neefikasno upravljanje migracijama i nepoštovanje pravnih tekovina EU i vladavine prava moglo imati ozbiljne posledice po evropske integracije zemlje i dalju finansijsku pomoć EU.

Pitanja Evropskoj komisiji o odgovornosti vlasti u BH za „nesrazmerno ograničenje kretanja migranata i ulaska u kamp i izlaska iz njega“ i merama koje Evropska komisija može da preduzme da takvu praksu zaustavi, postavilo je četvoro poslanika političke grupe Obnovim o Evropu, koja je bliska francuskom predsedniku Emanuelu Makronu još 1. februara – Jan-Christoph Oetjen, Abir Al-Sahlani, Olivier Chastel i Sophia in ‘t Veld.

Iako poslovnik o radu Evropskog parlamenta u članu 138 precizira da svaki poslanik mora dobiti odgovor na svoje pitanje u roku od šest nedelja, Varheljiju i njegovom timu bilo potrebno više od šest meseci da sastave nekoliko rečenica odgovora.

Komentari

Vaš komentar