EU će donirati 70 miliona evra Zapadnom Balkanu za kupovinu vakcina

Region 19. jan. 202113:47
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Evropska unija će donirati 70 miliona evra zemljama Zapadnog Balkana za kupovinu vakcina, izjavila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides tokom rasprave o globalnoj strategiji EU za vakcinaciju u Evropskom parlamentu u Briselu, javlja RTS.

Kiriakides je poručila da da će EU kroz mehanizam deljenja vakcina podržati prioritetne grupe na Zapadnom Balkanu i susedstvu, kao i zdravstvene radnike u zemljama sa niskim prihodima, posebno u Africi.

„Dodelićemo grant od 70 miliona evra Zapadnom Balkanu, za kupovinu vakcina od zemalja članica. U saradnji sa zemljama članicama radimo i na mehanizmu za dodelu vakcina izvan granica EU, pre nego što kovaks sistem bude operativan“, izjavila je evropska komesarka za zdravlje.

Kiriakides je dodala da EU zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom radi na pomoći od dodatnih 50 miliona evra Zapadnom Balkanu i susedstvu, za borbu protiv epidemije.

U raspravi u Evropskom parlamentu komesarka za zdravlje naglasila je da je EU zajedničkim nastupom u kupovini vakcina obezbedila veliki broj doza pod povoljnim uslovima, ali da sada ima odgovornost da svoju poziciju iskoristi kako bi podržala druge.

„Svaki od poteza koje planiramo ima isti cilj: brz, jednak i univerzalan pristupu bezbednim vakcinama. Nijedna zemlja neće biti sigurna, niti će oporavak ekonomije biti moguć dok virus ne bude pobeđen na svim kontinentima“, zaključila je Kiriakides.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar