Eskobar veruje da se ukrajinska kriza neće preliti na Balkan, Srbija teška tema

Region 04. apr. 202218:46 > 05. apr. 2022 06:4536 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Eskobar veruje da se ukrajinska kriza neće preliti na Zapadni Balkan. Kako kaže, Srbija jeste teška tema o kojoj priča sa drugim zemljama u regionu, ali da je mnogo teža Bosna i Hercegovina. On je to rekao na američko-hrvatskom forumu koji je održan u Zagrebu.

Eskobar: Države na Balkanu žele da urade ono što je uradila Hrvatska, da budu članice NATO-a.

Hrvoje Krešić: Da li žele ili neke od njih tek treba da odluče?

Eskobar: Da li govorite o Srbiji?

Hrvoje Krešić: Između ostalog.

Eskobar: Koje druge?

"Srbija je možda jedna od najtežih tema o kojima sam diskutovao sa drugima iz okruženja. Rekao bih da to nije tema koju je teško rešiti. Bosna i Hercegovina je mnogo teža. Ali uvek je teška diskusija kada govorim o Srbiji iz mnogo razloga", kazao je Eskobar.

Činjenica je, dodaje, da su SAD proslavile 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom.

"Gotovo sve to vreme Srbija je bila blizak partner Sjedinjenih Američkih Država. Bila je na našoj strani u dva svetska rata, čak i tokom hladnog rata Jugoslavija je bila od pomoći. Sada je pitanje kako ćemo privući Srbiju u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja gde su oduvek bile i gde pripadaju. Srbija je imala jako težak period tokom Miloševićeve vladavine. To je zaista pitanje lošeg upravljanja tokom Miloševićeve ere koju moramo ostaviti iza", izjavio je Eskobar.

Kako je rekao, zaista veruje "da sledeća generacija građana Srbije veoma fokusirana da budu deo Evropske unije".

"Mi to znamo jer kada napuste zemlju, ne idu u Rusiju ili Kinu, već u Evropu ili Ameriku. Tu žele da idu i to je ono kako oni glasaju. Rukovodstvo u Srbiji to zna. Inače ne bi otvorili nove klastere, ne bi napravili napredak u statusu kandidata za članstvo u EU, mali napredak, ponekad napredak zbog kog smo morali da ih povučemo da pređu liniju, ali prave napredak", kazao je.

Komentari

Vaš komentar