Đukanovićev kabinet: Eskobar rekao da je Crna Gora pouzdan partner SAD

Region 10. nov 202114:48 > 21:021 komentar
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Eskobar je, na sastanku sa predsednikom države Milom Đukanovićem, izjavio da je činjenica da je Crna Gora uspevala da ostane nezavisna, multietnička i otvorena za ljude različitih vera i nacija u kriznim vremenima, čini pouzdanim strateškim partnerom SAD u regionu, saopšteno je iz kabineta Đukanovića. Eskobar je sastankom sa Đukanovićem počeo trodnevnu posetu Crnoj Gori.

Iz kabineta predsednika države saopšteno je da je Đukanović zahvalio na posvećenosti Eskobara Crnoj Gori i regionu, i izrazio nadu da će njegovo dobro poznavanje prilika na Zapadnom Balkanu biti benefit za razvoj odnosa sa SAD i ekonomski i demokratski razvoj država regiona.

„Crna Gora je ponosna na povjerenje koje smo izgradili u teškim vremenima, koje smo se trudili da sačuvamo i da dalje produbljujemo u partnerstvu i savezništvu u NATO“, naveo je Đukanović.

Eskobar je, navodi se u saopštenju, kazao da je svrha njegove posete dalje produbljivanje partnerstva i savezništva SAD i Crne Gore.

„Crna Gora, članica NATO-a, treba da bude i deo EU, i SAD će nastaviti da podržava euroatlantske aspiracije Crne Gore i njenih građana“, naveo je Eskobar.

Sagovornici su se saglasili da ključni problem nestabilnosti regiona ne može biti rešen bez jasne perspektive integracije.

Takodje, saglasili su se da su evropska i evroatlantska integracija i ekonomski razvoj regiona ključni elementi dalje agende odnosa i saradnje sa SAD.

Ranije je iz ambasade SAD u Crnoj Gori saopšteno da je Eskobar je naglasio zabrinutost zbog „ukorenjene korupcije u zemlji“ i podstakao Crnu Goru da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju regionalnih izazova.

To je prva poseta Eskobara Crnoj Gori kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Eskobar će, kako je najavljeno, sutra razgovarati sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, dok će preksutra imate sastanke sa predstavnicima civilnog sektora.

Komentari

Vaš komentar